След началото на военните действия на Русия в Украйна рано тази сутрин, индексът на Московската борса вече се срина с 45,2%.

В 11,35 московско време, индексът на Московската борса падна до 1690,13 пункта, а индексът на РТС - до 612,51 пункта

Към обяд, цените на акциите на най-големите руски компании, вкл. енергийни, падат с около 30%-35%, като между тези компании са: "Газпром" (-35,8%), "Лукойл" (-35,5%), ВТБ (-35,2%), "Аерофлот" (-30,7%).

Ценните книжа на компании от Руската федерация на Лондонската борса от сутринта падат в рамките на 20%-70%, съобщи Прайм.

Операциите на руските фондови борси през следващите дни са свързани с изключително високи рискове на фона на геополитическата ситуация, падането на борсовите индекси може да бъде неограничено, каза за РИА Новости анализаторът на Veles Capital Елена Кожухова.

"Геополитическата ситуация в момента е изключително напрегната и засега не показва никакви признаци на подобрение и затова е необходимо да се гледа с изключително внимание на краткосрочните перспективи за руските активи", казва експертът.

"Потенциалът за падане на борсовите индекси и рублата с продължаването на военната операция в Украйна всъщност може да бъде неограничен", добавя експертът. "Сега пазарът е изключително нестабилен и операциите в наши дни са свързани с много високи рискове", обобщи Кожухова.

Междувлеменно стана известно, че Националната комисия по ценните книжа и фондовия пазар на Украйна обяви, че е взела решение да спре временно обръщението на всички ценни книжа, както и операциите в системата за депозитарно счетоводство, считано от 11 часа на 24 февруари.

Изключение се прави за операциите, необходими за провеждане на паричната и кредитната политика на Националната банка, а на Министерството на финансите - операции по обслужване на държавния дълг.

Русия започна война с Украйна. Акциите на световните борси се сринаха

Русия започна война с Украйна. Акциите на световните борси се сринаха

Заради очакваните санкции върху руската икономика