В понеделник курсът на щатският долар е стабилен по отношение на еврото и се понижава спрямо паунда и йената. Тази седмица търговци и инвеститори очакват резултатите от заседанията на Федералния резерв на САЩ, Банката на Япония и Банката на Англия.

Апетитът на инвеститорите за риск се подсилва от новините за възобновяването на опитите с ваксината против коронавируса , разработена от фармацевтичната компания AstraZeneca и Университета в Оксфорд, пише Trading Economics.

Междувременно Либерално-демократическата партия на Япония ще избере своя председател в понеделник, който ще стане министър-председател на страната. Ключовият кандидат за поста е главния секретар на министерския съвет Йошихиде Суга, който се очаква да продължи курса на Шиндзо Абе за поддържане на ниски разходи по заеми и дерегулация, пише MarketWatch.

Общата валута днес сутринта се търгува спрямо американската на ниво от $1,1845 за едно евро спрямо $1,1846 за евро при затварянето на сесията в петък.

Стойността на долара спрямо японските пари в понеделник спада до 106,07 йени от 106,16 йени за долар при закриването на предходната сесия.

Единната европейска валута се разменя срещу 125,63 йени при 125,76 йени в края на търговията в петък.

Британският фунт стерлинг се повишава с 0,17% спрямо долара, до $1,2818 за един паунд от $1,2796 долара в края на предишната търговия, а спрямо еврото - с 0,15%, до 1,0822 евро спрямо 1,0806 евро за паунд в петък.

Британската валута загуби над 3,5% миналата седмица спрямо долара заради новините, че Лондон се готви да приеме закон за вътрешния пазар, който е в противоречие със споразумението за Брекзит.

Индексът ICE, който проследява динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинги и шведска крона), загуби 0,18% по време на днешната търговия.