Булбанк е първата банка в България успешно завършила процеса по сертифицирането на Verified by Visa (Проверено от Visa), обяви късно вчера Visa International.

Verified by Visa се базира на 3D Secure софтуер - международна технология за сигурни плащания в Интернет, която се ползва от всички най-големи асоциации за разплащания.

Тя дава на картодържателите на Visa по-голям контрол при използването на картите им в Интернет, намалява възможността за неоторизирано използване и увеличава сигурността на потребителите при онлайн пазаруване.

Системата Verified by Visa изисква от картодържателите парола при осъществяване на всяко плащане и това представлява доказателство, че притежателят е реален.

С тази система търговецът знае, че потребителят е легален картодържател на Visa, защото както картодържателят, така и банката-издател потвържава онлайн плащането.

"Плащанията в Интернет все още представляват  една минимална част от картовите разплащания в България в сравнение с други европейски страни, но те започват да се развиват с все по-бързи темпове", каза Каталин Крецу, вицепрезидент за Румъния и България на Visa International CEMEA.

"Вярваме, че Verified by Visa ще увеличи безопасността на електронните транзакции и допълнително ще увеличи стойността и броя на интернет транзакциите в страната, като помага за разрастването на целия пазар", изрази увереност Крецу.

Според последните данни 29% от населението на България ползва Интернет. Въпреки че плащанията онлайн все още са слабо развити, последните резултати на Visa показват значително увеличение на електронните транзакции в страната.

В края на годината, която приключва през юни 2006 г, общата стойност на плащанията на електронните транзакции към търговци достига 5,8 млн.долара, което представлява увеличение от 160% в сравнение с предходната година.

Броят на транзакциите в Интернет също е нараснал значително - с 306%, достигайки 101 010 транзакции през юни 2006 г.

В света има повече от 100 000 търговци, които използват услугата Verified by Visa.

В момента 10 000 институции са сертифицирани по услугата и 395 млн.картодържатели, предварително регистрирани за тази услуга.