Черна гора е изплатила първия транш по финансирането от 1 милиард долара, отпуснато от Китай, което предизвика остри реакции и опасения, че този дълг може да вкара балканската страна в криза, пише EURACTIV.

През 2014 година държавата взема 944 милиона долара заем от Китай като част от плана си за изграждане на магистрала от адреатическото крайбрежие до границата със Сърбия.

Това е един от проектите на Балканите, предизвикал сериозни опасения дали правителствата на някои от държавите в региона не са прекалено зависими от финансиранията от Пекин.

Според твърдения преди време Черна гора е потърсила подкрепа от Европейския съюз (ЕС), за да може да покрие дълга си. От Подгорица обаче отрекоха тези твърдения и казаха, че нямат затруднения с изплащането на задълженията си.

Магистрала за над $1 милиард, водеща до никъде, може да постави Черна Гора в дългова криза

Магистрала за над $1 милиард, водеща до никъде, може да постави Черна Гора в дългова криза

Примката около врата на управляващите в страната се затяга

Финансовият министър на страната Миложко Шпаджич е потвърдил пред местната агенция Mina, че първият транш от близо 33 милиона долара е бил изплатен на китайската банка Exim.

Магистралата в Черна гора сега е една от най-скъпите в света, като финансирането покрива едва 41 километра от нея. Останалите 130 километра все още не са построени.