Има четири сигурни актива, които ще ви направят богати и ако не инвестирате в някои от тях, пенсионирането ви вероятно ще е бавно, досадно и разочароващо. Но ако притежавате дори един от тези четири актива, това може да промени играта с вашето богатство и финанси. Това пише в статия за Forbes Гарет Гъндърсън.

Говоря от опит, като за последните 25 години съм опитвал с няколко вида инвестиции: автомобили, взаимни фондове, нефт и други. Но с тези четири актива наистина усетих разликата.

1.Бизнес

Тук става въпрос за частен бизнес. В книгата си Buy Then Build Уокър Дейл говори за придобиване на предприемачество, или просто закупуване на съществуващ бизнес, вместо да започне такъв от нулата. Обосновката има смисъл: повечето фирми, които започват от нулата и следват подхода "Silicon Valley tech startup" за събиране на пари обикновено се провалят, преди да спечелят нещо.

Придобиването на бизнес подрежда шансовете във ваша полза. Съществуващите предприятия вече са с мрежа от клиенти, марката е известна на потребителите, има служители и най-важното - приходи и печалби - всичко, което един стартъп няма. Не е нужно да събирате пари в продължение на месеци или дори години, докато се опитвате да изграждате продажби от нулата с нов продукт. Това е така, защото имате печалби и утвърден пазар, на който да работите.

Потърсете фирми, които имат периодични приходи, защото тези приходи могат да осигурят паричен поток сега. Освен това насочете се към онези фирми, които могат да работят без вашето ежедневно участие.

Кои са 10-те най-богати фамилии в света?

Кои са 10-те най-богати фамилии в света?

Търговци на дребно, модни гиганти и петролни магнати

2.Недвижими имоти

Недвижимите имоти са актив, който може да бъде добра инвестиция за някои и лоша инвестиция за други. Всичко зависи от вас. В крайна сметка рискът е в инвеститора, а не в инвестицията.

Има няколко неща, които трябва да знаете преди да инвестирате в този актив и с които трябва да се съобразите. Осигурете финансирането си още преди да се насочите към покупка. Събирайте солидни данни, задавайте параметри, образовайте се и инвестирайте само след като намерите нещо, което има смисъл според числата. Купете на правилното място. Печалбата ви зависи от местоположението, така че проучвайте пазарните тенденции и научете къде са сделките - и търсенето - там, където искате да купите имот.

От 4 години до 3 десетилетия: Толкова отнема на най-богатите хора в света да станат милиардери

От 4 години до 3 десетилетия: Толкова отнема на най-богатите хора в света да станат милиардери

Марк Зукърбърг успява да постигне това най-бързо

3. Интелектуална собственост

Интелектуалната собственост е навсякъде, дори и да не осъзнавате. Помислете за книгите, които четете, подкастите и др. Това е интелектуална собственост. Запитайте се: къде и в какво имате опит?

Може би сте страхотен готвач или обичате да някой занаят. Може би сте добър с инструменти и можете да оправите всичко, за което ви помолят. Каквато и да е вашата област на опит, можете ли да допринесете с нещо в индустрията, в която участвате? Можете ли да обучавате хората ? Ако е така, можете да превърнете тази интелектуална собственост в продукт.

Добра инвестиция ли са имотите в момента?

Добра инвестиция ли са имотите в момента?

Какво ни очаква на пазара в следващите месеци и за какво да внимавате

4.Хора

Pixar го обясняват добре. Ако дадете блестяща идея на посредствен екип, те ще я прецакат. Ако дадете посредствена идея на блестящ екип, те или ще се справят, или ще измислят нещо още по-добро. Не е нужно да го вървите сами по пътя си към финансова независимост. Съветвам ви да използвате опита на другите.

Милиарди, трилиони, квадрилиони: Колко са парите и другите активи в света?

Милиарди, трилиони, квадрилиони: Колко са парите и другите активи в света?

Благородни метали, фондови пазари и дългове