Украйна, Аржентина, Турция и Бразилия са държавите, които са най-уязвими заради продължаващото поскъпване на Щатския долар, показва анализ на рейтинговата агенция Fitch.

По оценката на експертите най-сериозен е рискът за Украйна, тъй като там делът на държавния, банковите и корпоративните дългове в зелената валута е най-голям. Следователно в източноевропейската страна могат да се очакват сериозни сътресения при затягане на политиката на Федералния резерв.

От агенцията посочват, че допълнително усложнение на ситуацията в Украйна може да има и заради слабости в банковата система на страната. От Fitch акцентират върху лошото качество на активите на финансовите институции с дял на необслужваните заеми от около 57%.

Допълнително повишаване на лихвените проценти по дълговете, деноминирани в щатски долари, могат да донесат сериозни проблеми на тези страни четири при допълнителен скок в курса на валутата.

Причината е, че с поскъпването на долара плащанията по тези задължения в местна валута ще поскъпнат също.

"Повишаването на лихвите в САЩ и покачването в курса на долара бяха сериозен фактор в азиатската криза през 1997 година. Валутата записа значителни ръстове през последните месеци, като от средата на април е с 5% нагоре, а прогнозите са, че ФЕД ще повиши лихвите още два или три пъти през тази година", посочват от Fitch.