Ралито на паладия продължава да изпреварва всички очаквания. Сребристият метал, който се използва за производството на катализатори за автомобили, започна годината със силен старт след рекордните стойности, които стигна през предходната. И изглежда изкачването му нагоре ще продължи.

Само от началото на годината паладият е поскъпнал с 20%, а в четвъртък цената му нарасна с 5,5% до 2390 долара за унция. Новото поскъпване на метала и изненадващо дори за анализаторите, които следят пазара, пише Bloomberg.

До голяма степен поскъпването идва заради сериозен спад на добива в един от най-големите износители на паладий - Южна Африка, през ноември месец. В допълнение изкачването на цената е подкрепено от рекордните продажби на автомобили в Европа, макар че това ниво вероятно няма да бъде повторено през тази година.

Цената на паладия за първи път в историята надхвърли $2 хиляди за унция

Цената на най-скъпия метал продължава да чупи рекорди

Експертите приписват скока на опасенията за недостиг на метала

"Динамиката е толкова силно, че никой не може да каже, че ситуацията се движи само от някаква фундаментална промяна", казва Карстен Фритш от Commerzbank. "Това вече се превръща в балон", опасява се той.

През изминалата година паладият поскъпна със 70%, стимулиран от комбинация от фактори, включващи ограничени доставки и силно търсене от страна на автомобилните производители заради по-строгите правила за изхвърляните вредни емисии в атмосферата.

Паладият мина $1900

Металът, който стана толкова скъп, колкото златото не е било никога

От началото на годината той е поскъпнал с 54%

Други експерти също са на мнение, че скоро може да се очакват корекции сред рекордното поскъпване на метала.

"Изкупуването расте прекалено бързо, но този факт се игнорира", казва Рона О"Конъл, която е пазарен анализатор в INTL FCStone. "Трябва да има по-сериозен спад в някакъв момент", допълва тя.

Родият поскъпна с една трета за дни

Ценният метал, който поскъпна с една трета за дни

Ценният метал най-редкият в света и е пет пъти по-скъп от златото