Спот цената на паладия постави нов исторически рекорд по време на търговията във вторник, надхвърляйки 2000 долара за тройунция.

Днес сутринта стойността на най-скъпия в момента метал нарасна с 1%, до 1996,98 долара за тройунция. По рано в хода на търговията цената достигна максималните 2000,5 долара. В същото време фючърсите за март на паладия нараснаха с 0.9% до 1971,65 долара за унция.

Паладият мина $1900

Металът, който стана толкова скъп, колкото златото не е било никога

От началото на годината той е поскъпнал с 54%

Експертите свързват нарастващата цена на паладий с опасенията относно доставките на този метал. "Притесненията за предлагането подкрепиха закупуването на метал и съдейки по всичко, базовото търсене изглежда е в много добро състояние", пише Ройтерс, цитирайки анализаторите на MKS PAMP.

Миналата седмица цената на паладия поднови поредния си исторически рекорд от 1914 долара за унция, като за първи път тя се повиши над исторически максималната стойност на златото.

Паладият вече е най-скъпият метал в света

Светът има нов най-скъп метал

Той се използва за пречистване на вредните емисии в бензиновите коли

В началото на ноември експерти прогнозираха, че до края на годината цената на метала дори може да надвиши 2 хиляди долара. Те свързват ценовото рали на паладия с рязко увеличение на търсенето му в автомобилната индустрия на Европа и Китай. Паладият се използва при производството на катализатори за изпускателните системи за бензинови двигатели. И тъй като най-големите страни затягат изискванията за екологичен транспорт, търсенето на метал ще продължи да расте.