От най-голямата търговска банка в Германия - Deutsche Bank AG съобщиха в петък, че са постигнали принципно договореност за регулиране претенциите на американското Министерство на правосъдието.

Американските власти разследваха банката за нечисти операции с ипотечни облигации, продавайки "токсични" активи в навечерието на финансовата криза от 2008 година.

Акциите на Deutsche Bank поевтиняха до историческо дъно

Акциите на Deutsche Bank поевтиняха до историческо дъно

Банката губи доверието на инвеститорите заради съдебните спорове, които води

Като цяло Deutsche Bank ще заплати $7,2 милиарда долара, от които само 3,1 млрд. долара е самата глобата, която трябва да се издължи в налични средства. Останалата сума ще се използва за различни мерки, чрез които да се компенсират щетите, нанесени на потребителите. През следващите пет години в размера на тези средства банката ще внесе изменения в действащите кредитни договори, като бъде оказаната подкрепа на заемополучателите.

Първоначалните претенции на американските власи бяха за 14 милиарда долара, поради което акциите на банката се сринаха през есента до рекордно ниски стойности. Капитализацията на Deutsche Bank спадна под 20 милиарда долара.

Die Zeit: Германското правителство разработва план за спасяването на Deutsche Bank

Държавата спасява Deutsche Bank?

Разглеждат се два варианта за намеса

Наблюдатели отбелязват, че гръмкото дело, както и се очакваше, бе регулирано до встъпването във власт на новия американски президент Доналд Тръмп на 20 януари 2017 година.