Биткойн миньорите използват пространството и енергията, спестена от копаенето на етера, която наскоро актуализира мрежата си чрез т. нар. "сливане", което доведе до исторически рекорд на добива на най-популярната криптовалута в света. Трудността на добив - мярка за изчислителната мощ на копачите на биткойни, е нараснала с 13,6% за двете седмици, приключили на 10 октомври, съобщи Bloomberg. Това е и най-голямата двуседмична корекция от месец май насам. Увеличението се дължи до известна степен на спада в копаенето на етери, коментират крипто анализаторите.

Известното като "сливане" подобрение на блокчейна етериум смени системата му на работа от такава, използваща миньори, на такава с валидатори. Съответно, миньорите на етер трябваше да преустановят работа, тъй като вече не получават етери за дейността си, което на свой ред остави свободен капацитет в центровете за данни за машини за добив на биткойни, както и повече електроенергия за захранване на техниката.

Според изчисленията, около 4% от настоящата изчислителна мощ за добив на биткойни е дошла именно от мрежата на етера през последните две седмици.

Крипто пазарите се колебаят преди дългоочакваното "сливане" на Ethereum

Крипто пазарите се колебаят преди дългоочакваното "сливане" на Ethereum

Биткойнът се доближи до $20 000, а етерът спадна под $1600 в първите часове на днешната европейската търговска сесия

Повече изчислителна мощ обаче намалява минималния приход за биткойн миньорите, които са изправени и пред по-ниските цени на монетата и растящите разходи за електричество. Колкото повече изчислителна мощ е налична, толкова по-малко биткойни ще получава всеки копач, тъй като мрежата дава ограничено количество токени като награда за успешно обработване на количество данни.

Преди "сливането" добивът на етери използваше около половината от енергията, използвана за копаене на биткойни. От една страна, налице са малки миньори, които използват техника вкъщи, но от другата застават индустриалните по мащаб миньори, които оперират десетки хиляди единици техника.

Копачи на биткойн продават машините си, за да намалят дългове за $67,4 милиона

Копачи на биткойн продават машините си, за да намалят дългове за $67,4 милиона

Компанията Stronghold Digital Mining понася тежък удар след срива в цената на криптовалутите