Криптовалутите се търгуват в доста тесен диапазон на фона на наближаващото историческо подобрение на Етериум, известно като "сливането". Това е най-важната блокчейн мрежа в търговско отношение в целия сектор на дигиталните активи, пише Bloomberg.

Биткойнът се доближи до $20 000, а етерът спадна под $1600 в първите часове на днешната европейска търговска сесия. По-малки токени като кардано и солана също отчетоха леко поевтиняване. Индексът MVIS CryptoCompare Digital Assets 100 е загубил 6 процента от началото на седмицата.

Разработчиците на Ethereum: 15 септември е ключова дата за нас

Разработчиците на Ethereum: 15 септември е ключова дата за нас

За тогава е плнирано основно подобрение на софтуера

Според разработчиците на мрежата, обновяването на eтериум чрез въпросното "сливане" ще я направи значително по-енергийно ефективна и с течение на времето ще проправи пътя към увеличаването на нейния мащаб и скорост на трансакции.

Експертите по криптовалути твърдят, че обновяването, което се подготвя от години, ще протече гладко, въпреки че някои инвеститори се опасяват от възможни затруднения и проблеми.

Борсите и платформите за кредитиране започнаха временно да деактивират услугите, свързани с етериум, преди "сливането", което трябва да приключи през днешния ден. И ако всичко върви по план, те отново ще възобновят дейността си след като обновяването приключи.