Основните разработчици, работещи върху дългоочаквания софтуерен ъпгрейд на блокчейна Ethereum, определиха 15 септември като вероятната официална дата на така нареченото "сливане". Това по всяка вероятност ще е последната прогноза за времевата рамка, но все пак има възможност датата да бъде променена, съобщава Bloomberg. 

Софтуерното подобрение се разработва от години и ще промени драстично начина, по който се нареждат трансакции в етериума, намалявайки енергоемкостта с над 99%.

Обявяването на конкретната дата 15 септември 2022 година все пак не можа да донесе подкрепа за цената на етера - основната валута в блокчейна етериум. Цената ѝ продължава да спада, като към 12:00 ч. българско време днес тя е с над 5% надолу за последните 24 ч. - до $1737.

Залози за цената на bitcoin и ethereum вече ще могат да се правят и на БФБ

Залози за цената на bitcoin и ethereum вече ще могат да се правят и на БФБ

От 16 февруари

Разработчиците коментираха дали мрежата ще е също толкова устойчива на цензура след промяната, колкото и досега. Някои от тях изразиха притеснение, че някои валидатори и т. нар. строители - нови участници, които ще събират трансакции в блокове в подобрената мрежа - може да пренебрегват конкретни трансакции под правителствен натиск.

Тази седмица главният изпълнителен директор на Coinbase Global Браян Армстронг написа в Twitter, че борсата му - най-голямата за криптовалути в САЩ, ще се откаже от валидирането, ако бъде принудена от правителството да цензурира трансакции в етериума.