Американският долар леко се понижава по отношение на паунда, еврото и японската йена. В най-голяма степен това е свързано с връщането на инвеститорското търсене на риска и растежа на световните пазари, което е свързано с намаляване на интереса към по-безопасните активи като долара и златото. Пазарите очакват днешното заседание на Европейската централна банка.

Според данните от днешната търговия, към 10 часа българско време двойката евро / долар се разменя на ниво от $1,1799 за евро, в сравнение с $1,1794 за евро в края на предходната сесия.

Курсът на американската валута спрямо японската е спаднал с 0,17% - до 110,17 йени за срещу 109,29 йени за долар при закриване на търговията в сряда.

За една британска лира днес сутринта на пазара дават 1,3746 долара - с 0,23% повече от предходната сесия.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона) и днес се повиши с 0,05% до 92,8 пункта.

Показателят се задържа близо до пиковите си нива тази година на фона на силното търсене на безопасни убежища поради бързото разпространение на новия делта вариант COVID-19 по света. В сряда индексът се покачи над 93 пункта, което бе наблюдавано само два пъти по-рано тази година, сочат данни на FactSet.

"Понастоящем американският подход към борбата срещу новия щам на коронавируса включва засилване на ваксинациите и въвеждане на изисквания за носене на маски", казват експертите на IG. "Това намалява риска, че увеличаването на заболеваемостта ще доведе до нов икономически спад", - цитира Dow Jones анализ на IG.

Ситуацията с заболеваемостта обаче остава да се наблюдава, тъй като потенциалните ограничения върху бизнеса остават рискови фактори за американската икономика, казват експерти.

Американският долар се засилва, когато темпът на икономически растеж в САЩ изпреварва останалия свят или когато ситуацията в други региони се влоши, което допринася за увеличаване на търсенето на американска валута и държавни облигации като активи на "безопасното" убежище ". Доларът обикновено се обезценява, когато икономиките на САЩ и много други страни по света едновременно демонстрират стабилен растеж, отбелязват експертите.