По време на днешната валутна сесия доларът леко отстъпва по отношение на еврото, но остава в силни позиции спрямо основните си конкуренти. Японската също поскъпва на базата на данните за ускоряване на инфлацията в Япония.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес е надолу с 0,01%.

Ден преди това индикаторът актуализира максимума си от 2 месеца, като добави 0,8% от началото на седмицата поради надежди за положителен резултат от преговорите за повишаване на лимита на държавния дълг на САЩ.

Председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти отбеляза вчера значителния напредък в преговорите през последната седмица и изрази оптимизъм, че страните ще постигнат споразумение, което ще позволи гласуване за повишаване на тавана на държавните заеми в долната камара на Конгреса още следващата седмица.

Освен това доларът е подкрепен от "ястребовите" изявления на представителите на Фед. По-специално, ръководителят на Федералната резервна банка (FRB) на Сейнт Луис Джеймс Булард отбеляза, че високите лихвени проценти са "застраховка" срещу ускоряване на инфлацията. В интервю за Financial Times той каза, че ще бъде отворен за всякакви решения на предстоящата среща през юни, но даде да се разбере, че клони към ново увеличение на лихвите.

Към 11 часа българско време общата европейска валута се покачва с 0,11 % и се търгува на пазара по 1,0781 долара за едно евро.

Курсът на британската лира в същото време е 1,2404 долара за един паунд в сравнение с 1,2409 долара за паунд предния ден.

По отношение на японската национална валута цената на американските пари се понижава с 0,44% - до 138,09 йени срещу 138,71 йени в четвъртък.

Потребителските цени в Япония през април са се повишили с 3,5% на годишна база поради резкия скок на храните. Така инфлацията се ускори спрямо мартенската стойност от 3,2%, която беше най-ниската от септември 2022 г. Анкетирани от Trading Economics анализатори очакваха инфлацията да се забави до 2,5%.

Цените на храните се повишиха с 8,4% през април, най-високото увеличение от август 1976 г. През март увеличението е 7,8%.