Обменният курс на долара в понеделник сутринта се понижава поради известно съживяване на апетита за риск на световните пазари. Според данните от днешната търговия еврото и британския паунд поскъпват спрямо щатския долар, който остава относително стабилен по отношение на японската валута.

Към 10 часа българско време общата европейска валута се покачва спрямо долара с 0,41% - до $1,0603 за едно евро в сравнение с $1,0564 за евро в края на търговията в петък.

Британската лира стерлинг днес сутринта скача с 0,61% до $1,2567 за паунд от $1,2480 за паунд при закриване на предходната сесия.

Спрямо японската валута американската се търгува на ниво 127,77 йени за долар срещу 127,88 йени за долар в петък.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (еврото, швейцарския франк, йената, канадския долар, лирата стерлинги и шведската крона), днес сутринта е надолу с 0,41%, а по-широкият доларов индекс WSJ губи 0,31%.

Повечето азиатски валути се засилиха спрямо щатския долар в началото на днешната азиатската сесия на фона на значително покачване на фючърсите на американски акции, което сигнализира за връщане към риск апетита.

Според експерти обаче тези рискови настроения на пазарите няма да продължат дълго. "Общите настроения вероятно ще останат предпазливи поради страхове от рецесия, инфлационни рискове и затягане на паричните средства по целия свят", написаха анализатори на Commerzbank в своя доклад.

Очаква се в четвъртък да бъде публикувана втората оценка на БВП на САЩ за първото тримесечие. Анализаторите очакват индексът да спадне с 1,4% на годишна база.

Продължаващата слабост на американската статистика на фона на агресивното затягане на паричната политика от системата на Федералния резерв (ФЕД) увеличава притесненията за растежа на американската икономика, пише Trading Economics. Експертите на Morgan Stanley оценяват вероятността от рецесия в САЩ през следващите 12 месеца на 27% срещу 5%, обявени през март.

Търговците са окуражени от изявлението на ръководителя на централната банка на Италия Игнацио Виско, че ЕЦБ ще бъде готова това лято да повиши лихвените проценти за първи път от повече от десетилетие.

Еврото обаче остава близо до последното си петгодишно дъно от $1,035. Европейската валута също така се доближи максимално до паритет с долара. Това отчасти отразява относителната слабост на икономиката на еврозоната, която беше засегната от скока на цените на енергията, а също и поради очакванията за по-нататъшно повишаване на лихвите от Федералния резерв.