В хода на валутната търговия в сряда щатският долар продължава да укрепва спрямо повечето валути на фона на нарастващите доходност на държавните облигации на САЩ и оптимизма на търговците по отношение на перспективите за американската икономика.

Днес сутринта общата валута спада спрямо американската до 1,1711 долара за едно евро в сравнение с спрямо 1,1717 долара за евро в края на предходната сесия.

Курсът на американската валута спрямо японската се повиши с 0,35%, до 110,75 йени за долар срещу 110,36 йени за долар предния ден. Еврото също се покачва - с 0,32%, до 129,71 йени спрямо 129,30 йени за евро във вторник.

Британският паунд се търгува в сряда сутринта по 1,37466, недалеч от седемседмичното дъно от миналата седмица от 1,367 долара и се насочва към над 1% месечна загуба на стойността. Надеждите за икономическо възстановяване се компенсираха от опасенията за новите варианти на коронавирус, които биха могли заплаха за имунизационния процес в страната, отбелязва Trading Eeconomics.

Индексът ICE, който проследява стойността на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добави 0,1% в днешната търговия. По-широкият индекс на WSJ долар се повиши с 0,2%.

Повишаването на лихвените проценти по американските държавни облигации традиционно подкрепя долара - колкото по-високи са лихвите, толкова по-привлекателна е тази валута за купувачите . Доходността от 10-годишните държавни ценни книжа във вторник се повиши до своя максимум от януари 2020 г. - 1,773%, но към затварянето на пазара тя спадна до 1,721%.

Доходността на US Treasuries непрекъснато нараства от началото на тази година, водена от очакванията, че икономическият растеж в САЩ ще се ускори поради нови стимули.

Ръководителят на Федералния резерв в Ню Йорк Джон Уилямс заяви вчера, че е оптимист по отношение на перспективите за американската икономика. Ниските лихвени проценти, които Фед поддържа, ще помогнат на икономиката да се възстанови от пандемията на коронавируса, каза той. "Оптимист съм по отношение на американската икономика. Мисля, че постигаме голям напредък по отношение на ваксинациите", цитира Уилямс Dow Jones.

Междувременно Европа продължава да има висок брой заразени от COVID-19 и по-нисък процент на ваксинация от Съединените щати, което вероятно ще ограничи икономическия растеж.