Курсът на американския долар в четвъртък се понижава спрямо повечето основни валути, но расте по отношение на йената. Както отбелязва Trading Economics, "миролюбивите" изявления на председателя на Федералната резервна система на САЩ (FRS) Джером Пауъл и нарастващите очаквания за мащабни бюджетни разходи в страната допринасят да се увеличава търсенето на по-рискови активи.

В разговор с Комисията по финанси на Камарата на представителите в сряда Пауъл каза, че фокусът остава върху възстановяването от пандемията от COVID-19 и че е твърде рано да се притесняваме за увеличаване на фискалния дефицит или повишаване на доходността на държавните облигации.

В четвъртък валутните търговците очакват публикуването на ревизирани данни за динамиката в БВП на САЩ през четвъртото тримесечие на 2020 г.

Британската национална валута през февруари може да демонстрира максимален растеж от юли на фона на скок в доходността на британските държавни облигации, причинен от подобрени икономически прогнози и бърз темп на ваксинации в страната.

От началото на този месец лирата спечели над 3% спрямо долара и еврото. От края на миналата година паундът е нараснал с повече от 4% спрямо единната европейска валута. Междувременно доходността от десетгодишните държавни облигации на Обединеното кралство през февруари се увеличи с над 0,4 процентни пункта. Продажбата на държавни ценни книжа стана максимална от 2016 г. насам.

Анализаторът на Bank of America Камал Шарма отбеляза, че "неадекватният" отговор на Великобритания на пандемията през 2020 г. е "драстично различен от много ефективната ваксинация през 2021 г.". "Виждаме малко причини лирата да не продължи настоящото си рали", добави той.

Общата валута в четвъртък сутринта се покачи спрямо американската с 0,11% - до $1,2179 за едно евро в сравнение с 1,2166 долара за евро в края на предишната сесия.

Курсът на долара се увеличи спрямо японската валута с 0,06%, до 105,93 йени срещу 105,87 йени за долар предния ден

Еврото също поскъпва днес сутринта - с 0,14%, до 129,01 йени срещу 128,83 йени за евро при закриване на търговията в сряда.

Британската лира стерлинг се качва по спрямо долара с 0,13%, до $1,4159 за един паунд срещу $1,4141 за паунд в края на предходния работен ден.

Спрямо европейската валута паундът е стабилен и се търгува на ниво 1,1625 евро срещу 1,1624 евро за лира в сряда.

Индексът ICE Dollar, който измерва стойността на щатския долар спрямо шест основни световни валути, намалява с 0,2% в четвъртък. Индикаторът WSJ Dollar, който проследява динамиката на долара спрямо 16 основни световни валути, губи 0,02%.