Доларът се обезценява спрямо еврото, паунда и йената при валутната търговия в четвъртък. Търговци и инвеститори продължават да следят преброяването на гласовете на президентските избори в САЩ и очакват резултатите от заседанията на Федералния резерв и Банката на Англия.

Очаквано Банката на Англия запази основния си лихвен процент непроменен след заседанието си, завършило на 5 ноември. В същото време Британската централна банка ще увеличи обема на програмата за обратно изкупуване на активи със 150 милиарда лири, до 875 милиарда лири, информира Trading Economics.

Експертите не очакват Фед да промени паричната си политика след резултатите от двудневната среща, приключваща днес. Според тях обаче регулаторът може да предприеме някои мерки в случай на дестабилизация на финансовите пазари след президентските избори в САЩ.

Въпреки факта, че Фед обикновено не коментира политически събития, той може да реши да подкрепи финансовите пазари в случай, че изборният резултат е спорен и провокира резки колебания на пазара.

Преброяването на гласовете след президентските избори от 3 ноември продължава и според последните данни кандидатът на Демократическата партия Джо Байдън изпреварва действащия президент Доналд Тръмп, спечелвайки 264 гласа в избирателната колегия от необходимите 270, срещу 214 гласа за Тръмп.

Надеждите на експертите, че изборите през ноември в САЩ ще доведат до т. нар. "Синя вълна", в която демократите ще спечелят решителна победа на президентските избори, а също и да получат контрол над двете камари на Конгреса, не се сбъднаха.

Прилагането на този сценарий би означавало приемането от властите на мащабна програма от стимулиращи мерки, които да помогнат на американската икономика да се справи с последиците от коронавирусната пандемия.

Ако Тръмп спечели президентските избори в САЩ, еврото може да спадне до 1,15 долара, прогнозират експертите. Вторият мандат на Тръмп ще означава непрекъснато напрежение в търговските отношения между САЩ и ЕС, каза Жил Кохлан, анализатор на валутния пазар HYCM.

"Освен това Европейската централна банка може да реши да увеличи покупките на активи на следващото си заседание на фона на въвеждането на нови карантинни мерки в Европа. Увеличението на заразените с COVID-19 може да отслаби възстановяването на европейската икономика, което също трябва да се вземе предвид", - цитира експерта Dow Jones.

В четвъртък сутринта общата валута се покачва по отношение на американската с 0,24% - до 1,1760 долара за евро спрямо 1,1726 долара за евро в края на предходната сесия.

Стойността на американската валута спрямо японската намалява с 0,15% - до 104,36 йени за долар срещу 104,52 йени за долар ден преди това.

Еврото е стабилно спрямо йената и се търгува на 122,52 йени срещу 122,55 йени края на вчерашната сесия.

Британският фунт стерлинг се покачва по отношение на долара с 0,5% до $1,3020 за паунд спрямо $1,2988 за паунд при затваряне на пазара в сряда.

Индексът ICE, който проследява динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), загуби 0,07% при търговията в четвъртък. По-широкият индекс WSJ Dollar падна с 0,06%.