Доларът в началото на валутната търговия в сряда леко поскъпва, възстановявайки загубени позиции спрямо еврото и фунта стерлинг, както и към повечето световни валути. Във фокусна вниманието на пазара е развитието на ситуацията около Brexit, търговските преговори Вашингтон и Пекин и монетарната политика на САЩ.

Председателят на Федералния резерв Джеръм Пауел във вторник пред банковия комитет на Сената изнесе шестмесечния си доклад за паричнокредитната политика на регулатора. Той оцени благоприятно състоянието на икономиката, но отбеляза редица противоречиви тенденции и сигнали. Те оправдавали януарското решение на Фед да "прояви търпение" в по нататъшното вдигане на основните лихвени ставки.

Миролюбивия тон на Пауел отслаби позиции те и курса на долара, който във вторник спадна спрямо основните световни валути с на 0,4%. Към еврото американската валута поевтиня с 0,3%, към йената - с 0,4%и с цели 1,2% по отношение на паунда.

Тереза Мей заяви вчера за намерението си не по-късно от 12 март да проведе второ гласуване в парламента на споразумението за излизане на Великобритания от ЕС. Ако тези условия за Brexit бъдат отхвърлени, това ще позволи парламентът да проведе до 13 март гласуване по въпроса, може ли Обединеното кралство да излезе от Евросъюза без сделка с Брюксел. При отхвърляне на тази възможност Мей ще иска камарата на общините да гласува отлагане на сроковете за напускане на ЕС.

Фунт стерлинг днес поевтинява спрямо американската валута до $1,3240, след като вчера курса му се покачи до $1,3288 за паунд.

Към общата валута британските пари днес се търгуват при курс 1,1638 евро за фунт в сравнение с 1,1636 евро ден преди това.

Еврото сутринта в сряда спада и по отношение на долара - с 0,1%, до $1,1378 в сравнение с нивото с $1,1389 в края на вчерашната търговия.

Американската валута леко поскъпва спрямо японската и се разменя по 110,57 йени за долар при 110,59 йени вчера в края на сесията.

Курсът на еврото към йената спада с 0,13% - до 125,79 йени в сравнение с с 125,95 йени във вторник вечерта.