В началото на валутната търговия в петък американският долар е стабилен спрямо еврото и йената. Цената на златото спада днес сутринта след публикуването на положителни макроикономически данни от САЩ и Китай, сочат данните за търговията с ценния метал.

Силната статистика за пазара на труда в САЩ, публикувана предишния ден, подкрепи апетита към риска, но бързото увеличаване на броя на новите случаи на коронавирусна инфекция в страната и по света предизвика поредната вълна от страхове, пише Dow Jones. Затова търговията с валута засега ще остане в същия диапазон, смятат експертите.

Днес американските пазари са затворени във връзка с предстоящия национален празник на Съединените щати - Ден на независимостта.

Общата валута днес сутринта се разменя по $1,1241 за едно евро в сравнение с $1,1239 за евро в края на предишната сесия. Спрямо японската национална валута, европейска струва 120,83 йени срещу 120,82 йени за евро предния ден.

За един долар днес на пазара дават 107,49 йени, в сравнение с 107,50 йени в четвъртък.

Американският долар губи 0,16% в по отношение на австралийския долар и 0,04% спрямо британския фунт стерлинг.

Според доклада на Министерството на труда на САЩ, публикуван вчера, броят на работните места в страната през юни се е увеличил с рекордните 4,8 милиона. Безработицата в САЩ е спаднала до 11,1% от 13,3% през май. Експертите прогнозираха средно увеличение на броя работни места през юни с 3 милиона и намаляване на безработицата до 12,3%, според Trading Economics.

"Докладът на пазара на труда в САЩ през юни подкрепя мнението, че глобалното икономическо възстановяване след кризата, причинена от пандемията, не е в опасност, въпреки че ще е бавно", се казва в проучването на Maybank.

Освен това в петък данните от бизнес изданието Caixin показват, че Индексът на бизнес активността (PMI) в сектора на услугите на китайската икономика през юни е нараснал с най-бързи темпове за 10 години - до 58.4 пункта от 55 пункта месец по-рано.

Цената на августовските фючърси за злато в петък сутринта на борсата Comex в Ню Йорк спадна с 0,11%, или с 2,05 долара - до 1,787,95 долара за тройунция. Юлските контракти за среброто поевтиняха с 0,03% до $ 18,317 за унция.

В петък инвеститорите предпочитат по-рискови активи като акции.