Делът на биткойна на общия криптопазар се повиши до равнища, невиждани от 2021 година, като заема около 50% от него. Това е знак за предпазливо настроение в сектора на дигиталните активи и предпочитанието на инвеститорите към най-голямата криптовалута, пише Bloomberg.

Токенът отговаря за около половината от криптопазара, който е на стойност $1,1 трилиона, спрямо 38% в началото на 2023 година, показват данните на CoinGecko.

На този фон втората по големина криптовалута Етер е изтрила 6% от началото на това тримесечие, докато Биткойн е прибавил 2%. Борсово търгуваните фондове, инвестиращи във фючърси върху етера, направиха дебюта си в САЩ през октомври, но не можаха да наберат достатъчно силна инерция.

Цената на Биткойн мина границата от $27 000

Цената на Биткойн мина границата от $27 000

Ден преди среща на Фед

По-доброто представяне на Биткойн спрямо другите токени подхранва дългогодишното твърдение, че той осигурява убежище, или поне диверсификационни ползи, на инвестициите, коментират експерти.

Криптосекторът продължава да е скован от притесненията за очакван по-дълъг период на завишени лихвени проценти, както и от рисковете от тепърва започващото дело срещу основателя на фалиралата криптоборса FTX Сам Банкман-Фрайд.

Според някои прогнози, доминацията на Биткойн вероятно ще достигне връхната си точка около 60%, отразявайки тенденцията от предишния цикъл.

Binance - най-голямата крипто компания в света, която се разпада

Binance - най-голямата крипто компания в света, която се разпада

"Империята се разклаща"?