Биткойн показва признаци на сила точно преди предстоящата среща на Федералния резерв (Фед) на САЩ, на която ще бъдат обсъдени важни икономически данни и парични политики на САЩ. Въпреки неотдавнашните събития, като дискусиите относно спот Биткойн ETF и правните битки, като например съдебния иск на Grayscale, цената на Биткойн е относително стабилна през последния месец, пише Finbold.

Данните от веригата обаче показват, че в настоящите модели на търговия с най-популярната криптовалута има сила. Данните на Glassnode разкриват шестмесечен връх в обема на предлагането на BTC, който последно е бил активен в диапазона от 6 месеца до 1 година. Това съвпада с правната победа на Grayscale срещу SEC, която им позволява да преобразуват Grayscale Bitcoin Trust в спот Биткойн ETF.

Исторически погледнато, подобни увеличения на спящото предлагане се свързват с повишена търговска активност, която обикновено се наблюдава при бичи пазари или по време на разпродажби, коментират крипто експерти.

Цената на Биткойн скочи до $26 000 само за половин час: каква е причината

Цената на Биткойн скочи до $26 000 само за половин час: каква е причината

Крипто анализаторите имат предположение

През последните 24 часа цената на Биткойн се повиши с 1.8%, като достигна текуща търговска цена от $27,100. На седмичната графика цената на Биткойн се е повишила с 5%.

Що се отнася до заседанието на FOMC на Фед, инструментът CME FedWatch Tool предполага 98% вероятност Федералният резерв на САЩ да запази лихвените си проценти в настоящия целеви диапазон от 525-550 базисни пункта.

В миналото повишенията на лихвените проценти от страна на Фед са водили до волатилност на пазара на Биткойн около решенията на FOMC. Тази тенденция обаче намаля през 2023 г. заради оптимизма за потенциални корекции на паричната политика, като например намаляване на лихвените проценти или паузи.

Така или иначе, Биткойн най-накрая успя да пробие важното психологическо ниво от $27 000 и може да има допълнителни увеличения за първия крипто актив в света, стига индикаторите да останат възходящи и да продължат да привличат оптимистични настроения сред инвеститорите на по-широкия пазар.

Биткойн напрежение: Над половин милион чакащи транзакции

Биткойн напрежение: Над половин милион чакащи транзакции

Растат опасенията за евентуални последици, свързани с цената на криптовалутата