Dow Jones Industrial Average изгуби над 600 пункта в четвъртък и записа най-голямата си еднодневна загуба за 2022 г., пише The Wall Street Journal. Акциите падат заради геополитическото напрежение и очакванията за затягане на паричната политика в Съединените американски щати.

Индексът на сините чипове падна с 622,24 пункта, или 1,8%, до 34 312,03, което е най-лошата сесия за Dow от ноември. S&P 500 изгуби 94,75 пункта, или 2,1%, до 4 380,26. По-технологичният Nasdaq Composite завърши деня с 407,38 пункта по-ниско, или 2,9%.

Девет от общо 11 сектора в S&P 500 завършиха деня на червено. Stoxx Europe 600 също падна с 0,7%.

И трите основни индекса са напът да запишат седмична загуба. Dow е на 6,8% от рекорда си в началото на януари, а S&P 500 и Nasdaq записват още по-големи загуби.

Акциите са под натиск заради ескалацията на напрежението между Русия и Украйна. Белият дом предупреди, че инвазията може да започне във всеки момент, а дипломатическите усилия засега не дават резултат. Развитието от тази седмица предизвика волатилност на пазарите. Първоначално Москва заяви, че ще изтегли част от войниците си, което повиши акциите, но в сряда вечер се разбра, че Русия всъщност увеличава броя им. Снощи президентът Байдън предупреди, че Русия ще инсценира инцидент, за да има повод за инвазия. И допълни, че броят на руските войски вече достига 150 хил.

Геополитическото напрежение идва в момент, в който инвеститорите са изправени пред висока инфлация и се подготвят Федералният резерв да повиши лихвите. Именно проблемът с високите цени и затягането на паричната политика ще останат водещи за пазарите през следващите месеци. "Инфлацията засяга потребителските разходи, прогнозите на бизнеса и, най-важното, посоката на паричната политика", написаха по-рано тази седмица стратезите на JPMorgan Chase.

Акциите на технологичните компании са особено чувствителни. В четвъртък Meta, собственик на Facebook, изгуби още 4% от стойността си и компанията вече не е сред най-големите десет по пазарна капитализация. От върха, достигнат през септември, те губят 46%.