През 2020 г. една трета от бюджета на Украйна ще отиде за погасяване на публичния дълг, заяви премиерът на страната Алексей Гончарук.

"Нашето правителство наследи много дългове при ненормални лихви. Заради това обслужването на държавен дълг е най-голямата статия на разходите от държавния бюджет. Средно до 2022 г. те ще възлизат на 484 милиарда гривни годишно", каза Гончарук, цитиран от vestifinance.ru.

Украйна премахва забраната за продажба на земеделски имоти

Украйна премахва забраната за продажба на земеделски имоти

Реформата ще подобри растежа на БВП с до 3%

В сряда Киев привлече още задължения за 1,25 милиарда евро - емитира нови 10-годишни облигации в евро при годишна лихва от 4,375% . Украйна все още е лишена от възможността да получава заеми от Международния валутен фонд (МВФ) за обслужване на дълга.

Държавният бюджет на Украйна за 2020 г. одобри плащания по публичния дълг на страната в размер на 423,6 милиарда гривни ($17,3 милиарда ), от които 282,1 милиарда гривни (11,5 милиарда долара) за изплащане на основната сума и 141,5 милиарда гривни ($5,8 милиарда) - за лихвени плащания.

МВФ налива $5,5 милиарда в Украйна

МВФ налива $5,5 милиарда в Украйна

За стимулиране на растежа и икономическите реформи в държавата

22% от публичния дълг на Украйна идва от заеми от МВФ, Световната банка и ЕБВР.

Разходите по обслужване на дълга са разпределени като най-малкото плащане пада на четвъртото тримесечие, а най-голямото - на третото.

През 2020 г. украинските власти възнамеряват да заемат 14,6 милиарда долара, от които 4,8 милиарда долара на външния пазар, предвижда закона на държавния бюджет на страната.

В края на 2020 г. делът на вътрешния дълг ще бъде 42% от общия държавния дълг, а делът на външния дълг - 58%.

Украйна е новият шампион в земеделието в Европа

Европа има нов шампион в земеделието. И той не е част от ЕС

Агропроизводството и износът на страната растат с бързи темпове

Украинското правителство предварително одобри проекта на държавния бюджет за 2020 г. с прогноза за ръст на БВП от 3,3%, инфлация от 6% и дефицит от 2,09% от БВП.