Европа има нов изгряващ шампион в земеделието. И той не е част от Европейския съюз (ЕС), но за сметка на това голяма част от неговата продукция е именно за пазарите на страните-членки.

През последния сезон Украйна е увеличила износа си на зърно с 34% до 31,1 милиона тона, подкрепен от силния експорт на пшеница и царевица. Това показват данните на украинското Министерство на развитието на икономиката, търговията и агрокултурата.

Според тях износът на пшеница е нараснал с 4,5 милиона до 14,99 милиона тона, а този на царевица се е увеличил с 3,7 милиона до близо 12 милиона тона. За 2019 година източноевропейската страна записва рекордна реколта от 74 милиона тона зърнени култури в сравнение със 70 милиона тона през 2018 година.

Изчисления на Европейската комисия (ЕК) сочат, че земеделието в Украйна преживява истински бум. Страната е третият най-голям доставчик на земеделски култури за ЕС за периода ноември 2018 - октомври 2019 и общ обем от 7,26 милиарда тона. Така тя се нарежда непосредствено след САЩ и Бразилия в това отношение.

На годишна база обемът на износа за държавите-членки е нараснал до стойност от 2,1 милиарда евро или с 41%, показват още изчисленията, цитирани от сайта Emerging Europe.

Междувременно страната вече е световен лидер в производството на слънчоглед и слънчогледово олио. Сега властите в Киев търсят възможности да излязат на нови пазари и гледат към Азия.

Наскоро страната получи разрешение за експорт на пресни яйца за Япония. Тя е топ производител на такива, като между януари и ноември миналата година продукцията ѝ се е увеличила с 3,5% до 15,5 милиарда яйца. През тази година се очаква тя да започне експорт на ябълки за Бангладеш, както и на мед и рапица за Китай.