Ел Салвадор се възползва от кратковременния спад в цената на най-старата и голяма криптовалута и в петък е закупила още 100 единици Bitcoin, съобщи в Twitter държавният глава Найиб Букеле.

Към края на миналата седмица централноамериканската държава притежава 1 100 Bitcoin, чиято стойност възлиза на почти $63 млн. Страната с $25 млрд. БВП прие криптовалутата като законен метод за разплащане от началото на септември тази година.

В понеделник криптовалутите се възстановиха рязко след разпродажбата в края на миналата седмица и в ранния следобяд един Bitcoin се разменя срещу $57 139, повишение от 5 процента, по данни на CoinMarketCap. Ether поскъпна с 6 процента до $4 328,10.

Общата пазарна капитализация на криптовалутите достигна $2,57 трлн.

В края на миналата седмица Bitcoin потъна до $53 549 — най-ниското ниво от началото на октомври. Разпродажбата в криптовалутите последва оцветяването в червено на акциите и петрола заради опасение от нови здравни мерки, последващи новооткрития вариант на коронавируса. Bitcoin прекара за кратко на нива, които бяха с 20 процента под постигнатия връх от почти $69 хил.