Дясната ръка на Уорън Бъфет направи предупреждение към спекулантите на фондовите борси, критикува платформите за търговия, които им позволяват да го правят и се обяви срещу модерните SPAC, като в същото време омаловажи значението на биткойните на годишната среща на Daily Journal в сряда.

Чарли Мангър, заместник-председател на Berkshire Hathaway, е и председател на Daily Journal, издател на вестници и разработчик на софтуер.

Ето обзор на ключовите коментари на 97-годишния изпълнителен директор по време на срещата, леко редактирани и съкратени за по-голяма яснота.

Спекулации на пазара

"Тези неща се случват в условията на пазарна икономика, получавате луд бум. Аз съм от доста време на пазарите и моята политика винаги е била просто да не го правя.""Много инвеститори купуват акции с ярост, често на кредит, защото виждат как те се покачват. Това е много опасен начин за инвестиране."

"Акционерите трябва да бъдат по-разумни и да не се тълпят в акции и просто да ги купуват, само защото те се покачват и обичат да залагат."

"Мисля, че това ще свърши зле, но не знам кога."

GameStop

"Това може да се случи, когато накараш много хора, които използват ликвидни фондови пазари, да залагат по начина, по който биха заложили на състезателни коне."

"Яростта се захранва от хора, които получават комисионни и други приходи от този нов куп комарджии. Когато нещата станат екстремни, има неща като това кратко изстискване.""Много е опасно и наистина е глупаво да имаме култура, която насърчава колкото се може повече хазарта в акции от хора, които имат нагласата на залагащи на състезателни писти. Разбира се, това ще създаде неприятности, както вече го направи."

Robinhood и приложения за търговия

"Ако продавате на хора хазартни услуги, при които печелите от върха, както много от тези нови брокери, които се специализират в примамването на комарджии, това е мръсен начин да печелите пари и мисля, че сме луди да го позволим."

"Нещастният излишък във финансовата система е най-силно изразен в търговията с инерция от начинаещи инвеститори, привлечени от нови видове брокерски операции като Robinhood. Цялата тази дейност е за съжаление, цивилизацията би се справила по-добре без нея."

"Човешката алчност и агресията на брокерската общност създават тези балони от време на време. Мъдрите хора просто стоят далеч от тях."

"Когато плащате за потока на поръчките, вероятно начислявате повече на клиентите си, за да се преструвате, че сте безплатни. Това е много нечестен, нискокачествен начин за комуникация. Никой не трябва да вярва, че сделките на Robinhood са безплатни."Оценки на акциите, когато лихвените проценти са ниски

"Всички са готови да държат акции с по-високи кратни доходи, когато лихвените проценти са толкова ниски, колкото са сега. Не мисля, че е непременно лудост добрите компании да се продават при по-високи кратни, отколкото преди."

"От друга страна, аз не забогатях, като купувах акции с високи кратни доходи в разгара на луд, спекулативен бум и това няма да се промени".

SPAC

"Светът щеше да е по-добре без тях. Този вид луда спекулация в предприятия, които дори още не са открити или избрани, е признак на дразнещ балон. Инвестиционно-банковата професия ще продава изпражнения, стига да може да се продава."

Биткойн

"Не мисля, че биткойнът ще се превърне в средство за обмен за света. Твърде е нестабилно, за да служи добре като средство за размяна."

"Това наистина е нещо като изкуствен заместител на златото и тъй като никога не купувам злато, никога не бих купувал и биткойн. Препоръчвам на хората да следват моята практика."Tesla и биткойн

Мънгър беше помолен да избере кое е по-нелепо - търговия с биткойни на 50 000 долара или напълно разредената стойност на предприятието Tesla от 1 трилион долара.

Той цитира автора Самюъл Джонсън, който, когато му беше предложен два избора, каза: "Не мога да реша какъв ще бъде приоритетът между бълха и въшка."

"И аз се чувствам по същия начин по отношение на тези избори", каза Мънгър. "Не знам кое е по-лошо."

Банките

"Банкирането, управлявано интелигентно, е много добър бизнес. Видовете мениджъри, които имат начин на мислене, подобен на Бъфет и никога не се затрудняват, са малцинствена група, а не мажоритарна група.""Трудно е да управляваш интелигентно банка. Има много изкушения да правиш тъпи неща, които ще доведат до увеличаване на печалбите през следващото тримесечие, но са лоши в дългосрочен план."

Wells Fargo

"Няма съмнение, че Wells Fargo разочарова дългосрочни инвеститори като Berkshire. Старото ръководство не бе съзнателно злонамерено, но имаха ужасна преценка, по отношение на културата си на кръстосани продажби, със стимули за слабо платените служители".

"Когато се появиха доказателства, че системата не работи много добре, тъй като някои от служителите са се възползвали от някои от клиентите, те се нахвърлиха върху служителите, вместо да променят системата. Това беше голяма грешка в преценката. За съжаление."

"Можете да разберете защо Уорън е разочарован от Wells Fargo. Аз съм малко по-снизходителен. Очаквам по-малко от банкерите, отколкото той."

BYD

"Акциите на BYD не направиха нищо през първите пет години, през които ги държахме, а миналата година се утроиха. Това, което се случи, беше, че BYD е в много добра позиция за прехвърляне на китайското производство от автомобили, задвижвани с бензин, към автомобили с електричество."

"Той е в прекрасна позиция и това развълнува хората в Китай - който има голям дял от луди спекуланти - и така акциите поскъпнаха".

Продажба на надценени акции

"Толкова рядко държа компания като BYD, която поскъпва с подобни размери, че не мисля, че все още имам система. Просто се уча, докато вървя."

Costco

"Невероятно е, че една малка компания, стартирала преди не толкова десетилетия, може да стане толкова голяма, колкото Costco стана, толкова бързо. Част от причините за това беше културна. Те създадоха силна култура на фанатизъм за разходи и качество, ефективност и чест, все хубави неща, които работят."

"Хората наистина се доверяват на Costco да предостави огромни ценности и затова Costco представлява известна опасност за Amazon. Те имат по-добра репутация за предоставяне на стойност от практически всеки, включително Amazon."

Инвестиране в стойност

"Инвестирането в стойност, по начина, по който аз го разбирам - е винаги да искате да получите повече стойност за парите си, когато купувате акции. Този подход никога няма да излезе от мода."

"Всяко добро инвестиране е инвестиране в стойност. Просто някои хора търсят стойност в силни компании, а други хора търсят стойност в слаби компании."

Диверсификация на портфейла

"При управлението на богатството много хора смятат, че ако имат 100 акции, те инвестират по-професионално, отколкото ако имат четири или пет. Считам това за лудост, абсолютна лудост."

"По-удобно ми е да притежавам две или три акции, за които мисля, че знам нещо и където смятам, че имам предимство."

За основателят на Amazon Джеф Безос

"Аз съм голям почитател на Джеф Безос, когото считам за един от най-умните бизнесмени, живели някога."

Пандемията, обогатяваща богатите

"Опитвахме се да спасим цялата икономика при ужасни условия. Направихме богатите по-богати не като умишлен избор; това беше случаен страничен продукт от опита да спасим цялата цивилизация. Вероятно беше разумно да постъпим точно така, както направихме."

Неравенството

"По-малко се страхувам от неравенството, отколкото повечето хора, които говорят за него. Неравенството е абсолютно неизбежна последица от провеждането на политики, които карат една нация да расте все по-богата и да издига бедните."

Еволюцията на бизнеса

"Дългосрочният бизнес успех много прилича на биологията. В биологията всички индивиди умират, а в крайна сметка и всички видове. А капитализмът е почти толкова брутален, колкото това."

"Помислете си колко неща загинаха през живота ми. Кой някога е мислил, когато бях млад, че Kodak и General Motors ще фалират? Невероятно е какво се е случило по отношение на унищожението."

Учене през целия живот

"Мисля, че имах правилния темперамент. Когато хората ми дадяха добра идея, бързо я усвоявах и започвах да я използвам и просто я използвах до края на живота си. Това е толкова проста идея. Без метода на учене, вие "сте като еднокрак в състезание по ритане на задници"".

Психология

"Това е една от най-невежите професии в света", каза Мънгър, подчертавайки, че много психолози не успяват да свържат своите теории и прозрения с други видове знания.

Адаптиране към технологичните промени

"Ако имате поправим недостатък, премахнете го и ако е непоправим, научете се да живеете без него. Какво друго можете да направите?"

Оспорване на нечии убеждения

"Всъщност не съм подготвен да коментирам дадена тема, докато не мога да изложа аргументите срещу заключението си по-добре от хората от другата страна. Ако търсите непотвърждаващи доказателства, това е добър начин да помогнете за премахване на невежеството."

Инвестиции в ранен етап

"Уорън и аз сме по-добри в закупуването на зрели индустрии, отколкото в подкрепяне на стартиращи компании. Не бих искал да се конкурирам със Sequoia в тяхната сфера."

"Приближих се до Sequoia, когато заедно с Ли Лу купихме BYD. Купувахме инвестиция от рисков капитал, но на публичния пазар. С това едно изключение останах извън бизнеса на Sequoia, защото те са много по-добри в това, отколкото за бих бил."

Петролът и природния газ

"Петролната и газовата промишленост ще бъде тук за дълго, дълго време, дори ако спрем да използваме много въглеводороди в транспорта. Въглеводородите са необходими и като химически суровини. Не казвам, че нефтът и газът ще бъдат прекрасен бизнес, но не мисля, че ще си отиде."

Богатство и щастие

"Повечето хора се раждат с щастлив статут и техният щастлив статус има повече общо с тяхното присъщо щастие, отколкото с резултатите от живота им", каза Мънгър. Той твърди, че повечето хора няма да бъдат значително по-щастливи, ако са по-богати или много по-нещастни, ако са по-бедни.Физика и инвестиции

"Не използвам много физика, за да решавам инвестиционните си проблеми. Понякога някой проклет глупак ще предложи нещо, което нарушава законите на физиката, и аз винаги ще изключвам ума си в момента, в който осъзная, че горкият гад не знае никаква физика."

Брак

"Малко мъдрост при избора на съпруг/съпруга е много желателно. Едва ли можете да измислите решение, което е по-важно за човешкото благоволение, отколкото за кого се жените."

Живот след пандемията

"Когато пандемията приключи, не мисля, че ще се върнем към начина, по който бяха нещата. Ще правим много по-малко пътувания и много повече мащабиране. Светът ще бъде съвсем различен."