Марио Драги потвърди в петък плановете на Европейската централна банка за отмяна на стимулиращите парични политики в края на годината. Но шефът на ЕЦБ също така изрази предпазливост по отношение на перспективите за икономическия растеж, като предупреди, че нарастването на инфлацията може да се окаже по-бавно, отколкото се очакваше, съобщава Reuters.

Според Марио Драги напоследък се наблюдава загуба на темпа на икономически растеж, но въпреки това се очаква икономическата експанзия да продължи и през следващите години.

Рискове по отношение на перспективите за растежа обаче остават балансирани, като ЕЦБ очаква да приключи многогодишната си програма за "количествени улеснения" в края на настоящата година, отбеляза Драги на банкова конференция във Франкфурт.

ЕЦБ отдавна обяви, че планира да прекрати схемата си за изкупуване на облигации в размер на общо 2,6 трилиона евро до края на 2018 година, но смята да запази лихвените проценти в рекордно ниските нива най-малко до лято на следващата година.

Днес Марио Драги допълни, че членовете на управителния съвет на ЕЦБ могат да преоценят ситуацията на следващото заседание през декември, когато ще бъдат известни най-новите прогнози за икономическия растеж и инфлацията в еврозоната. "Ако обаче условията се затегнат или инфлационните перспективи се влошат, това би трябвало да бъде отразено посредством корекция на очаквания път на лихвените проценти в бъдеще", посочи той.

Управителят на ЕЦБ също така подчерта, че силно задлъжнелите държави не трябва да увеличават своите дългове. "Всички страни трябва да спазват правилата на Европейския съюз", отбеляза Драги.