Над 109 млн. евро ще бъдат вложени в пограничните райони между България и Румъния в рамките на програмата за трансгранично сътрудничество, като одобрените за финансиране проекти са 74, съобщават от МРРБ.

"Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния е една от ключовите за териториално развитие на пограничния регион от двете страни на река Дунав. С нея подкрепяме икономическия растеж и заетостта", посочи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова.

Сред ключовите проекти са тези за ремонт на важни пътища в Северна и Северозападна България. Обновяването на около 10 км от третокласния път Гулянци - Долна Митрополия в област Плевен ще струва около 4 млн. евро.

Почти 3 млн. евро ще бъдат вложени в модернизация на 7.7-километров участък от пътя Костинброд - Берковица - Монтана. Според пътната агенция така ще се осигури бърз достъп на Берковица до транспортен коридор IV.

Проектите се отличават с високо качество и привличат интереса на голям брой кандидати, отчете зам.-министър Николова.

Други важни проекти са насочени към спасителни дейности при аварийни ситуации. Пожарната служба ще получи повече от 1 млн. евро за усъвършенстване на съвместните действия за реагиране при аварийни ситуации.

Изпълнителна агенция "Морска администрация" пък получава над 3 млн. евро, за да създаде аварийни спасителни центрове в Русе, Лом и Турну Мъгуреле с цел преодоляване на бедствия по река Дунав.