Еврото и фунтът стерлинг са стабилни в хода на валутната търговия в четвъртък. Двете европейски валути очакват днешните решения на Европейската централна банка и Банката на Англия.

В същото време китайският юан поскъпва заради съобщения за възможен нов кръг търговски преговори между САЩ и Китай.

По оценка на икономисти ЕЦБ и АЦБ на заседанията си днес ще запазят ключовите лихвени равнища и основните параметри на паричнокредитната си политика.

В близък времеви план доларът може да поевтинее, което ще облекчи фоновите пазари извън САЩ, например в страните с развиващите се пазар, смята директорът по инвестициите на DoubleLine Capital Джефри Гундлах. Той допълва, че доларът едва ли ще завземе нови височини, а по-скоро ще видим движение надолу и в края на годината американската валута ще е с по-ниска стойност от сегашния момент.

Китайската валута се покачва с 0,3% и днес поскъпва до 6,8480 юана за едни долар. Администрацията на Тръмп предлага на Китай още един шанс, за да се предотврати въвеждането на нови мита върху вноса на китайски стоки в САЩ на сума от 200 млрд. долара. Става дума да се поведе още един кръг търговски преговори до края на септември, пише The Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници.

Еврото незначително спада към долара и днес сутринта струва $1,1621 в сравнение с $1,1626 при закриване на търговият в Ню Йорк в сряда.

Британският фунт стерлинг се разменя за $1,3035 в сравнение с курса $1,3045 ден по-рано.

Курсът на американската валута спрямо японската се покачва до 111,42 йени за долар от 111,26 в края на вчерашната търговия. Евро също поскъпва към японската валута - до 129,52 йени при ниво 129,36 йени в сряда.