Щатският долар расте умерено спрямо основните световни валути в борсовата търговия в четвъртък сутринта Инвеститори и търговци оценяват протокола от юлското заседание на Системата на Федералния резерв на САЩ, публикуван предишната вечер.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинги и шведска крона), се повишава с 0,2% по време на днешната търговия. По-широкият WSJ Dollar Index също се покачва е 0,2%.

Към 10 часа българско време общата европейска валута се търгува на пазара спрямо американската с 0,26% по-евтино - по $1,0150 за едно евро в сравнение с $1,0180 за евро при затварянето на пазара в сряда.

Цената на британската лира стерлинг в същото време спадна с 0,36% - до $1,2002 зае едни паунд срещу $1,2048 за паунд в края на предходната сесия.

По отношение на японската национална валута курсът на долара укрепва с 0,25%, възлизайки на 135,36 йени в сравнение с 135,05 йени за долар ден по-рано,.

Повечето от лидерите на Федералния резерв на САЩ очакват регулаторът да продължи курса на повишаване на основния лихвен процент, показва протокола от заседанието на 26-27 юли на Федералния комитет за отворен пазар (FOMC). Те отбелязаха, че процентът ще трябва да бъде увеличен до "рестриктивно" ниво и да се задържи там известно време, за да се свали инфлацията до целевите 2%.

В същото време много членове на ръководството на американската централна бенка отбелязаха, че се страхуват заради рисковете от прекомерно затягане на паричната политика и допуснаха забавяне на темповете на повишаване на лихвите в бъдеще.

Следващото заседание на Фед ще се проведе на 20-21 септември. Повечето участници на пазара очакват увеличение от 50 базисни пункта през септември, въпреки че допускат и повишаване наведнъж с 75 базисни пункта.