Пола Кристина Сантос е успяла да сключи ипотечен кредит мечта: банката ѝ плаща, пише The Wall Street Journal.

Лихвата по него се променя, но към момента е минус 0,25%. Така всеки месец банката на Сантос, Banco BPI SA, депозита в сметката ѝ лихвата по кредита от €320 хил., който тя тегли през 2008 г. През март тя получава около €38.

Този тип отношения с банката започват преди години, когато Европейската централна банка намалява лихвите под нулата в опит да подкрепи икономиката на континента, която страда насред дълговата криза. Отрицателните лихви помогнаха всеки да има достъп до евтино финансиране — от правителства до малки компании. Те стимулираха и домакинствата да теглят кредити и да харчат. И разрушиха основно правило на кредитирането, като накараха банките да дължат на клиентите си, а не обратното.

Очакваше се случаи като този на Сантос да бъдат редки — и вече да не съществуват. След като ЕЦБ намали лихвите под нулата през 2014 г., икономиките в еврозоната се възстановиха и очакванията бяха централната банка да ги повиши отново. Но коронавирусът промени ситуацията.

И докато икономическите проблеми на Стария континент продължават, отрицателните лихви също все още са налице. Като резултат редица кредитполучатели в Португалия, както и в Дания, където лихвите паднаха под нулата още през 2012 г., се намират в необичайна ситуация, в която получават лихви по кредитите си.

Изчисления от 2019 г. на Deco, група за защита на правата на потребителите в Лисабон, показват, че 30 хил. ипотечни кредита в Португалия са с отрицателни лихви. Организацията казва, че броят им днес вероятно е двоен.

Много европейци подписват договори, в които лихвата се колебае и влияе от лихвени индекси като Euribor, който следи колко струва на европейските банки да заемат средства една от друга. Сантос плаща 0,29% върху тримесечния Euribor. Когато взима заема през 2008 г., индексът е около 5%. През последните месеци той спада и сега е около минус 0,54%.

Португалската държавна банка Caixa Geral de Depositos SA изчислява, че 12% от ипотечните кредити в момента са с отрицателна лихва. Броят им се покачи до 50% през миналата година, според източник на The Wall Street Journal. Банката на Сантос, BPI, казва, досега е изплатила €1 млн. лихва.

В Испания, където повечето лихвите по повечето ипотеки са свързани с Euribor, ситуацията е подобна. Но държавата прие закон, който забранява лихвите да паднат под нулата. Португалия направи обратното през 2018 г. и принуди лихвите да отразяват ситуацията на пазара.

Няма информация колко ипотечни кредита в Испания са с нулева лихва в момента.

В Дания броят на кредитполучателите, които получават лихва, се увеличава, но в повечето случаи те все пак плащат на банките си заради различни такси. Ситуацията е северната държава е малко по-различна. Там банките не финансират сами ипотечните кредити, а вместо това продават облигации на инвеститори при определена лихва, а след това заемат средства на клиентите на същото ниво.

Изчисленията на Nykredit показват, че над 50% от заемите с падеж до 10 години са с отрицателни лихви.

Обратната страна на монетата е, че редица банки в еврозоната започват да искат лихва от клиентите си, които депозират средства — казвайки, че вече не могат да абсорбират отрицателните лихви на централната банка.

Искате да държите парите си в двете най-големи банки в Германия? Ще трябва да плащате лихва

Искате да държите парите си в двете най-големи банки в Германия? Ще трябва да плащате лихва

Отрицателните лихви и мощният ръст на спестяванията създаде невиждана досега ситуация