Щатският долар в хода на валутната търговия в четвъртък сутринта продължава да поскъпва спрямо еврото, йената и лирата стерлинг. От вчера в резултат на решенията на Федералния резерв на САЩ американската валута демонстрира бърза възходяща динамика.

Американският паричен регулатор вдигна очаквано основните лихвени проценти със 75 базисни пункта и сега диапазонът им е 3,75-4% годишно. По същия начин ставката бе вдигната за четвърто поред заседание. Сега базовият лихвен процент в страната е на най-високото си ниво от януари 2008 г.

В същото време шефът на американската централна посочи възможността за забавяне темпа на повишаване на лихвите в бъдеще. Председателят на Фед Джером Пауъл каза на пресконференция след заседанието, че въпросът вероятно ще бъде обсъден на срещата през декември или в началото на следващата година. Той обаче отбеляза, че е твърде рано да се говори за пауза в повишаването на лихвите. Освен това Пауъл каза, че таванът им ще бъде по-висок от очакваното досега.

Bank of England също провежда заседание тази седмица, резултатите от него ще бъдат оповестени по-късно в четвъртък. Експертите очакват Британската централна банка да повиши основния лихвен процент със 75 б.п. - до 3%. Банката на Англия не е повишавала лихвения процент с повече от 50 пункта от 1989 г., отбелязва FT.

Освен това инвеститорите очакват статистиката за пазара на труда в САЩ да бъде публикувана по-късно в четвъртък.

Към 10:50 часа българско време общата европейска валута поевтинява спрямо долара с 0,44% - до $0,9769 за едно евро в сравнение с $0,9818 за евро при затварянето на пазара в сряда.

Курсът на американската валута спрямо японската се покачи с 0,24% - до 148,13 йени за долар от 147,90 йени за долар след края на предходната сесия.

Британската лира стерлинг в същото време поскъпна с 0,94% - до 1,1272 долара за един паунд от 1,1392 долара за паунд при закриване на вчерашаната търговия.