По време на валутната търговия в четвъртък щатският долар слабо расте спрямо еврото и незначително се обезценява по отношение на паунда и японската йена.

Търговците очакват данни за промените в потребителските цени в САЩ през май, които ще бъдат публикувани в четвъртък следобед българско време. Средната прогноза на анализаторите предполага, че инфлацията в най-голямата световна икономика ще се ускори до 4,7% на годишна база, според Trading Economics. През април потребителските цени са нараснали с 4,2% - най-бързо от септември 2008 година.

По-рано Федералният резерв на САЩ заяви, че инфлационният натиск е временен, тъй като икономиката продължава да се възстановява от кризата, причинена от пандемията COVID-19. Ускорението в темповете на нарастване на потребителските цени обаче предизвиква безпокойство за анализаторите и търговците.

Освен горната тема, фокусът на вниманието на пазарите е заседанието на Европейската централна банка.

ЕЦБ вероятно ще обяви, че темпът на обратно изкупуване на активи по Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP) ще остане през третото тримесечие на сходно или малко по-ниско ниво в сравнение с второто тримесечие, прогнозират анализатори. В същото време регулаторът може да даде по-оптимистична оценка на перспективите за икономиката на еврозоната, докато прогнозите за инфлацията се очаква да останат практически непроменени.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добавя 0,1% по време на днешната търговия, по-широкият индекс WSJ Dollar е стабилен.

Към 9:40 часа българско време курсът на европейската валута спрямо щатския долар спадна до $1,2172 за евро в сравнение с $1,2180 за евро в края на предходната сесия.

Американските пари се търгуват по отношение на японската национална валута на ниво 109,49 йени срещу 109,63 йени предния ден.

Британската лира стерлинг в четвъртък сутринта се разменя срещу щатския долар при курс около $1,4114 за паунд. Това е отстъпление спрямо тригодишния връх от 1,425 долара за паунд, достигнат миналата седмица, на фона на опасенията за евентуално забавяне на по-широкото отваряне на икономиката на Обединеното кралство.

Такова се очакваше на 21 юни, но поради скок в случаите на нов вариант на коронавирус, открит в Индия, министърът на здравеопазването Мат Ханкок заяви през уикенда, че е твърде рано да се каже дали облекчаването на ограниченията може да продължи, както е планирано. Инвеститорите очакват да бъдат публикувани ключови данни за БВП на Великобритания в петък, пише Trading Economics.