В хода на валутната търговия в понеделник сутринта щатският долар е относително стабилен като леко се вдига спрямо еврото и лирата стерлинг, поевтинявайки по отношение на японската йена. Пазарите са в очакване на първите заседания за тази година на американския Федерален резерв, Европейската централна банка и Банката на Англия.

Фед ще публикува резултатите от срещата в сряда, 1 февруари. Анализаторите очакват, че регулаторът ще повиши основния лихвен процент с 25 базисни пункта, тоест повишението ще бъде по-умерено, отколкото след предишните заседания.

Пазарните участници също ще следят отблизо речта на председателя на Фед Джеръм Пауъл, надявайки се да получат нови сигнали относно по-нататъшната траектория на паричната политика.

Миналата седмица стана известно, че растежът на основния индекс на потребителските цени (Core PCE index), който се следи отблизо от Федералния резерв при оценка на инфлационните рискове, се забави през декември до 4,4% в сравнение с 4,7% през ноември, актуализирайки минимума за четиринадесет месеца.

Резултатите от заседанията на ЕЦБ и Bank of England ще бъдат обявени в четвъртък. Експертите очакват и двете централни банки да повишат лихвените проценти с 50 базисни пункта.

Към 10 часа българско време двойката евро/долар се търгува при курс $1,0855 за едно евро спрямо $1,0868 в края на сесията миналия петък.

Американската валута се понижава с 0,17% по отношение на японската, до 129,62 йени за един долар в сравнение с 129,88 йени за долар при затваряне на търговията в петък.

Британската лира стерлинг поевтинява до 1,2377 долара за едни паунд срещу 1,2382 долара при закриването на последната сесия.

Индексът ICE, показващ представянето на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), се понижи с по-малко от 0,1% по време на сутрешната търговия.