Американският долар нараства спрямо еврото, паунда и йената при валутната търговия в четвъртък сутринта.

Икономическата активност на САЩ нараства с умерени темпове от началото на април до края на май, малко по-бързо, отколкото по-рано тази година, сочи регионален преглед, публикуван в сряда от Федералния резерв, наречен Beige Book - "Бежовата книга". Респондентите в няколко от дванадесетте окръга на страната отбелязаха положителното икономическо въздействие на ваксинацията срещу COVID-19 и мерките за смекчаване на социалното дистанциране, като същевременно отбелязаха отрицателното въздействие от прекъсванията на веригата на доставки.

Президентът на Банката на Федералния резерв във Филаделфия Патрик Харкър заяви предния ден, че е време да се помисли за момента за ограничаване на програмата за обратно изкупуване на активите от страна на Фед. "Мисля, че трябва да бъдем бавни, внимателни, за да намалим обратно изкупуването навреме", каза Харкър, цитиран от Bloomberg.

Инвеститорите очакват статистика за пазара на труда в САЩ, която ще бъде публикувана в петък. Данните ще дадат представа за процеса на възстановяване на пазара на труда и възможните по-нататъшни стъпки на Фед, отбелязва Trading Economics. Икономистите, анкетирани от The Wall Street Journal, прогнозират средно, че броят на работните места в американската икономика през май се е увеличил с 674 хиляди, в сравнение с 266 хиляди през април.

Към 10,00 часа българско време в четвъртък общата валута спада спрямо американската с 0,17% и се търгува около нивото $1,2187 за евро в сравнение с $1,2211 за евро в края на предходната сесия.

Американската валута се покачва с 0,20% спрямо японската - до 109,78 йени за долар срещу 109,56 йени за долар предишния ден.

Еврото спечели 0,04% по отношение на японските пари до 13384 йени от 133,79 йени за евро при затваряне в сряда.

Британската лира стерлинг поевтинява с 0,14% спрямо долара, до $1,4151 за един паунд в сравнение с $1,4171 за паунд през предходния работен ден

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добавя 0,12% по време на днешната търговията, докато по-широкият индекс WSJ Dollar се покачва с 0,15%.