По време на валутната търговия в понеделник щатският долар се обезценява спрямо еврото и британската лира, но поскъпва спрямо йената.

Общата валута днес сутринта се разменя срещу американската при курс $1,2138 за едно евро в сравнение с $1,2120 за евро при затваряне на търговията в петък.

В същото време курсът на долара спрямо японската национална валута възлиза на 105,10 йени срещу 104,94 йени за долар в края на предишната сесия.

Британският фунт стерлинг в понеделник сутринта струва $1,3895 за паунд при $1,3849 за паунд в края на търговията в петък.

Индексът ICE Dollar, който измерва стойността на щатския долар спрямо шест основни световни валути, намалява с 0,19%. Индикаторът WSJ Dollar, който проследява динамиката на долара спрямо 16 основни световни валути, губи 0,12%.

При липсата на съществени фундаментални фактори, надеждите за засилена държавна подкрепа за икономиката и активизиращата се ваксинация в света намаляват инвеститорския интерес към долара, отбелязва Trading Economics.

В тази връзка, както и на фона на очакванията за продължаване на меката парична политика на Федералния резрев на САЩ в близко бъдеще, всяка тенденция към укрепване на долара може да бъде само временна.

Междувременно БВП на Япония през периода октомври - декември се увеличи за второ поредно тримесечие, което отразява възстановяването както на вътрешното търсене, така и на износа. Икономиката нарасна с 3%, след 5,3% ръст през третото тримесечие.

Според проучванията на Trading Economics и MarketWatch анализаторите прогнозират среден ръст от 2,3%.

Австралийският долар е нараснал с 0,3% до около 0,7784 долара. Първите пратки с коронавирусната ваксина Pfizer пристигнаха в Австралия в понеделник, съобщи министърът на здравеопазването Грег Хънт, цитиран от австралийския телевизионен канал ABC. Ваксинацията в страната трябва да започне на 22 февруари.