По време на валутната търговия в понеделник сутринта щатският долар умерено поевтинява спрямо еврото, но поскъпва по отношение на британската лира и японската йена.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес се покачва с 0,13%, а по-широкият доларов индекс WSJ - с 0,12%.

Към 10 часа българско време общата европейска валута поскъпва с 0,13% спрямо долара и се търгува на нива около $1,0890 за едно евро в сравнение с $1,0877 за евро в края на предишната сесия.

Британската лира стерлинг в същото време се понижава спрямо долара с 0,17% до $1,3008 за един паунд от $1,3025 за паунд.

Цената на американската валута по отношение на японската се вдига с 0,80% , до 125,28 йени за долар срещу 124,34 йени за долар при приключването на търговията в петък.

Председателят на японската централна банка Харухико Курода потвърди намерението на регулатора да продължи да провежда хлабава парична политика. "Ще наблюдаваме въздействието на новата епидемия от коронавирус и можем да направим по-нататъшно облекчаване, ако е необходимо, без забавяне", каза Курода в понеделник.

Доларът днес слабо поевтинява спрямо еврото. Ако напоследък неговото укрепване спрямо европейската валута до голяма степен се дължи на факта, че ЕЦБ, за разлика от Фед, все още не бърза да се откаже от свръхмеката парична политика, сега има признаци на промяна.

Анализаторите очакват паричният регулатор на еврозоната да запази основната лихвена ставка на нула след заседанието си в четвъртък. Но според анализатора на Commerzbank Улрих Лойхтман, цитиран от Wall Street Journal, ЕЦБ вероятно ще започне да повишава лихвите през третото тримесечие.