В хода на валутната търговия в понеделник сутринта еврото леко се покачва спрямо долара, но остава близо до минимума от година и половина, достигнат миналата седмица. Британската лира също поскъпва, а японската йена губи позиции спрямо американската валута.

Индексът ICE, показващ динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона) загуби 0,16% в понеделник, по-широкият индекс на долара WSJ се понижи с 0,09%.

Към 10:05 часа българско време едно евро се разменя на пазара срещу1,1169 долара в сравнение с 1,1151 долара за евро в края на предишната сесия. Миналата седмица общата валутата на еврозоната падна до $1,11 за първи път от юни 2020 година.

Тази динамиката беше осигурена от факта, че пазарът включи в стратегията си очакването за началото на повишаването на лихвения процент на Феералния резерв на САЩ през март. Като в същото време се очаква да се запази поне до края на тази година относително меката парична политика на ЕЦБ. В същото време някои експертите смятат, че Европейската централна банка ще повиши основния лихвен процент в края на тази година два пъти със стъпки от 10 базисни пункта, пише Trading Economics.

Отрицателен фактор за еврото са и продължаващите геополитически рискове, свързани с потенциален военен конфликт в Източна Европа между Русия и Украйна, допълва Trading Economics.

Курсът на американската валута спрямо японската национална валута е 115,41 йени за долар в сравнение с 115,26 йени за долар при затварянето на пазара в петък.

В същото време британската лира стерлинг в понеделник сутринта расте с 0,24% спрямо долара и се разменя на ниво $1,3424 за един паунд.