Еврото се стабилизира в днешната валутна търговия, оттласквайки се от 21-месечно дъно, достигнато след като италианският премиер Матео Ренци подаде оставка. Той претърпя поражение на референдума за исканите от него конституционни реформи в страната.

Анализаторите предупреждават, че прогнозите за европейската валута се помрачават от политическите рискове в ЕС. Следващата година предстоят избори в Холандия, Франция и Германия.

В краткосрочна перспектива динамиката на еврото се определя от инвеститорската предпазливост в навечерието на заседанието Европейската централна банка в четвъртък. На него се очаква ЕЦБ да продължи програмата за изкупуване на активи с половин година, оставайки ежемесечните обеми без промяна.

Днес сутринта еврото прибави към стойността си 0,1 процента до $1,0753. Общата валута завърши вчерашната търговия с ръст от 1 процент, възстановявайки се от достигнатия в началото 21-месечен минимум в нивото $1,0505.

Доларът на практика не се променя спрямо кошницата от 6-те основни световни валути, като се търгува на ниво 100,18, близо до минимума на индекса от 15 ноември - 99,849, достигнат в понеделник.

Спрямо йената доларът се търгува без резки колебания на ниво 113,79.

Курсът на евро към японската валута също е стабилен - около 122,59 йени за едно евро, покачвайки се минимално от нивото 122,55.