Министерството на финансите на САЩ, във взаимодействие с Държавния департамент, въведе петия от август 2020 г. насам пакет от финансови санкции срещу Беларус, пише РБК. Един от ключовите елементи в него са секторните санкции срещу беларуския публичен дълг: налагащото санкции подразделение на Министерството на финансите на САЩ OFAC, забрани на американските граждани и организации да предоставят нови заеми на Министерството на финансите и Банката за развитие на Беларус (собственост на правителството) или да купуват нови облигации на двете държавни организации, които са за срок над 90 дни. Тези ограничения важат за заеми и облигации във всяка валута.

Министерството на финансите на Беларус не е емитирало дълг на външния пазар от юни 2020 г., тъй като дълговите пазари на Европа се затвориха за републиката след президентските избори и масовите протести през август миналата година. А на вътрешния дългов пазар на Беларус почти няма нерезиденти. Така или иначе, новите санкции на САЩ обаче ще засегнат значително възможността за държавни заеми на Беларус.

Министерството на финансите на страната вероятно ще загуби възможността да набира заеми в долари на вътрешния пазар, тъй като американските банки-кореспонденти ще трябва да спрат да обслужват тези транзакции, обясни бившият старши съветник на OFAC Брайън О'Тул пред РБК.

В силно доларизираната икономика на Беларус, дори Министерство на финансите издава вътрешен дълг главно в чуждестранна валута. По данни на Министерството на финансите на Беларус, циркулиращите емисии на вътрешни държавни облигации, деноминирани в долари, са за 2,64 млрд. долара, или около 60% от общия вътрешен дълг.

Какви пари дава Русия на Беларус

Какви пари дава Русия на Беларус

Минск получава от Москва и легални, и други финансови инжекции. Само за пет години Русия е наляла в беларуската икономика 106 милиарда долара, сочат данните на МВФ

Банката за развитие на Беларус от своя страна има в обръщение доларови облигации на стойност още 115 млн. долара, става ясно от нейни информационни материали. Последната към момента доларова емисия облигации на Министерството на финансите е пусната в края на септември и е на стойност едва 17,4 млн. долара.