Правителството на Гърция проучва перспективата за повишаване на минималната месечна заплата до 780 евро от сегашното й ниво от 713 евро, за да компенсира нарастващата инфлация. Очаква се решението да бъде взето през първите две седмици на март, в разгара на предизборния период, пише Еkathimerini.

Припомняме, че от 1 януари тази година минималната месечна работна заплата в България вече е 780 лева. Размерът ѝ се повишава с 9,9% спрямо досегашната от 710 лева.

В южната ни съседка вече се приема за даденост, че ще има възстановяване на минималната заплата до нивата от преди меморандума, а именно 751 евро. Икономическият екип на правителството обаче обсъжда потенциалната възможност за увеличаване на минималната работна заплата с 9-9,5%, за да покрие загубата на доходи на около 650 000 работещи в частния сектор от увеличението на индекса на потребителските цени.

В момента и като се има предвид, че управляващите афишират "нуждите и на обществото, и на бизнеса", сегашният сценарий е минималната работна заплата да се увеличи с поне 7,75-8%, колкото ще се повишат и пенсиите. Това води до нова минимална заплата - между 768 и 770 евро (увеличение с 55-57 евро).

От €10 300 до €72 200: С каква средна работна заплата държавите от ЕС привличат чуждестранни кадри

От €10 300 до €72 200: С каква средна работна заплата държавите от ЕС привличат чуждестранни кадри

През 2021 г. средната коригирана годишна заплата в ЕС е била 33 500 евро

Предвид неотдавнашните разговори на държавни служители за "изненади" по отношение на размера на новата минимална заплата обаче, експертите прогнозират увеличение, близко до нивото на инфлацията, до 9,5%. Това означава, че новата минимална заплата ще се увеличи с €67 до €780 на месец. Това също би премахнало мощното избирателно оръжие, използвано от основната опозиция СИРИЗА, която се ангажира да повиши минималната заплата до 800 евро, ако бъде избрана в правителството.

В същото време Министерството на труда признава, че силният инфлационен натиск и прекомерните разходи за енергия не само изчерпват устойчивостта на домакинствата, но и на бизнеса.

Поради тази причина не е изключено решенията да бъдат комбинирани, както поискаха представителите на работодателските организации, със стимули за по-нататъшно намаляване на данъците и разходите за енергия.

Шулева: Социалните плащания не трябва да са "вързани" за минималната заплата

Шулева: Социалните плащания не трябва да са "вързани" за минималната заплата

Вдигането ѝ само по себе си има по-скоро положителен ефект за бюджета, но той се губи заради допълнителните харчове

Очаква се новият график за ускоряване на процедурите, така че тазгодишното увеличение да може да бъде приложено от 1 април, да бъде включен в поправка, която ще бъде внесена в парламента вероятно в петък или най-късно следващия понеделник.

Той ще изтече на 28 февруари като краен срок за представяне на окончателното предложение на Центъра за планиране и икономически изследвания и комисията от експерти към Министерството на труда.

Окончателното решение ще бъде взето от министъра на труда Костис Хацидакис през първите 10 дни на март, след одобрение от кабинета.

Първа "зелена" светлина: Вдигат минималната работна заплата?

Първа "зелена" светлина: Вдигат минималната работна заплата?

Левицата предложи тя да е по-малка от 50% от средното възнаграждение за страната