Активи на стойност около £1 трилион, или $1,32 трилиона, напускат Лондон в посока Европейския съюз заради Brexit, посочват от консултантската компания Ernst & Young в нов доклад. Великобритания ще изгуби и 7 000 работни места във финансовия сектор, сочи още изследването.

Банки, мениджъри на активи и застрахователи в Лондон отварят или разширяват центрове в ЕС, за да избегнат загуби при оттеглянето на Великобритания от блока. Страната трябва да напусне следващата седмица, но британското правителство помоли Брюксел за забавяне на процеса до 30 юни т.г.

В последния си доклад Brexit Tracker, EY заявява, че 23 компании са обявили прехвърлянето на около £1 трилион в активи, в сравнение изчислените £800 млрд. през последното тримесечие.

Дъблин остава най-популярната дестинация за преместване, като 28 компании казват, че имат намерение да отворят дейност там, но Франкфурт, Люксембург и Париж следват в класацията с между 21 и 18 фирми.

"Тъй като 29 март приближава, компаниите потвърждават или преразглеждат изявленията си за степента на персонала и оперативните промени, които правят, но не виждаме много изненади в последната минута - фирмите изпълняват плановете си според очакванията." се казва в изявление на одиторската компания.

Британският министър на финансите обещава £26,6 милиарда ако се приеме сделка за Brexit

Британският министър на финансите обещава £26,6 милиарда ако се приеме сделка за Brexit

Ниската безработица увеличи приходите в хазната и позволи спасителния буфер