Германското правителство се е съгласило да създаде пакет на стойност 2 млрд. евро, които ще се използват от автомобилната индустрия, за да започне да произвежда по-чисти двигатели и да разработи технологии за автономно управление, посочи министърът на икономиката на страната Петер Алтмайер, предаде Reuters.

Програмата ще е в сила от догодина, а грантовете ще могат да се използват до 2024 г., а освен за самите автомобилни разработки, компаниите ще могат да кандидатстват и за проекти, дигитализиращи веригата им на доставки, за имплементиране на технологии за 3D принтиране, споделяне на данни и създаване на клъстъри за обучение на служители.

Според регламента, големите представители на автомобилната индустрия ще могат да получават грантове в размер на до 60% от проектите си, а по-малките компании - до 80% от тяхната стойност.

Твърде зависими ли са от Китай германските автомобилни производители?

Твърде зависими ли са от Китай германските автомобилни производители?

Най-големият автомобилен пазар ще продължи да расте бързо, но крие своите рискове

"Преминаването към иновативни продукти, особено в сферата на електрическата мобилност, изисква коригиране на производството", смятат от министерството на икономиката. "По-бързите иновационни цикли изискват по-гъвкави производствени мощности. Ценовият натиск в производството е силен."

Интересното е, че мярката е предложена като част от пакета от стимули за икономиката срещу мерките от коронавируса.