Валутата на Съединените американски щати ще преживее още една слаба година - въпреки ястребовия Федерален резерв, който може да повиши лихвите още четири пъти в рамките на следващите 12 месеца, смята икономист от Goldman Sachs.

"Все още смятаме, че доларът най-вероятно ще бъде сравнително слаб, поне срещу останалите основни валути, а може би и срещу валутите на развиващите се икономики", казва Ян Хациус пред CNBC.

Повишаването на лихвите от централната банка обикновено кара валутата да поскъпен, тъй като инвеститорите са привлечени в страната с очакването за по-високодоходни активи. Но въпреки това той смята, че в момента светът се намира в "синхронизиран" растеж, а другите централни банки също се готвят да увеличат лихвите, намалявайки привлекателността на САЩ.

"В такава среда е трудно да видим огромно поскъпване на долара", допълва Хациус.

Доларовият индекс, който го сравнява срещу кошница от световни валути, се понижи с около 10 процента през миналата година след няколко години на повишение. Сега консенсусът сред пазарните наблюдатели е, че следва още една слаба година. Много от тях цитират и несигурността около валутата, включително политиките на президента Доналд Тръмп.

"Има съмнения относно Тръмп - които предизвикват и объркване сред международните инвеститори относно долара като начин за съхранение на стойност и мястото на Америка в световната икономика", казва Бил Блейн, стратег в Mint Partners.

През 2017 г. доларът поевтиня с около 10 процента и срещу единната европейска валута.