Днес европейските акции поскъпват към едногодишни върхове, инвеститорите на Стария континент следват снощния пробив на американския индекс на сините чипове Dow Jones Industrial Average над ключовата психологическа бариера от 20 000 пункта.За това допринася и новината за мегасделка по закупуване на швейцарския биотехнологичен гигант Actelion от Johnson & Johnson за 30 млрд. долара.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се повиши в началото на днешната търговия с 0,6% към 368,85 пункта - най-високо ниво от декември 2015 година. Борсовият индекс DAX нараства с 0,52% към най-високо ниво от май 2015-а около 11 893 пункта, подкрепен допълнително от позитивно проучване на GfK за потребителските нагласи в Германия за февруари. Френският индекс CAC40 се повишава с 0,31%, италианският индекс MIB - с 0,83%, а испанският Ibex-35 - с 0,55%.

Подкрепа за риск-апетита на европейските фондови пазари оказва снощното възходящо движение на основните индекси на Уолстрийт към нови рекордни върхове и по-специално първото в историята повишение на DJIA над бариерата от 20 000 пункта.

 

Добро повишение продължават да бележат банковите акции, като индексът Stoxx Europe 600 Banks нараства с 1,5%, задълбочавайки вчерашния си ръст от 3 на сто, което води до негово поскъпване към най-високо ниво от повече от година насам.

Най-солиден скок от 6,12% отчитат акциите на Royal Bank of Scotland PLC, след като британският кредитор обяви, че е заделил допълнително 3,8 млрд. паунда, за да покрие разходите за глоби, наложени от американските оторизирани органи във връзка с неправомерни продажби на ипотечно-гарантирани ценни книжа, информира bnr.bg.

 

Основна подкрепа за днешното покачване оказват книжата на швейцарската компания Actelion, които нарастват с близо 21%, след като американската Johnson & Johnson обяви, че ще закупи най-голямата биотехнологична компания на Стария континент за 30 млрд. долара.

Повишение с над 6% бележат и акциите на STMicroelectronics в резултат на добри финансови резултати за последното тримесечие на френско-италианската компания за електронни чипове.

Компанията Diageo - производител на известните алкохолни марки Johnnie Walker Scotch и Smirnoff, също отчете по-добри от очакваното продажби през последното тримесечие, което допринася за скок с 4 на сто на акциите на най-голямата в света фирма за дестилирани напитки.

На другия полюс са акциите на Unilever, които се понижават с 4,48%, след като производителят на марката сапуни Dove и на други потребителски продукти отбеляза, че настоящите трудни пазарни условия вероятно ще продължават да бъдат в сила и през цялата първа половина на 2017-а година.

Инвеститорите в Лондон изглеждат малко разколебани спрямо техните колеги на континента, съдейки по противоречивите движения на акциите на Diageo, Unilever, Daily Mail и на Royal Bank of Scotland, които са част от основния британски борсов индекс. Те също така сякаш игнорират днешни малко по-добри от очакваното данни за растежа на икономиката на Великобритания през последното тримесечие на 2016-а, тъй като остават в сила опасенията за по-сериозно забавяне през тази година.