Канада в най-близко има намерение да подаде заявление за включване в Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции (Asian Infrastructure Investment Bank, или AIIB).Това съобщи  Reuters, позовавайки се на изявление на президента на банката Дзин Лицин.

Заявлението ще бъде подадено до края на 206 година, потвърди информацията и представителят на канадското финансово министерство Дейвид Лоузън.

Припомняме, Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции е международна финансова организация, създаде по инициатива на Китай. Идеята предложи китайският президент Си Дзинпин, като конкурент на доминираната от Запада и преди всичко от САЩ Световна банка.
 
Споразумението за създаването на банката бе подписано на 29 юни 2015 година от 57 държави, сред които Великобритания, Германия, Франция и Италия. AIIB официално стартира своята дейност през януари тази година.
 
Уставният капитал на AIIB възлиза на 100 млрд. долара. Най-големите акционери в банката са Китай (26,06% от гласовете), Индия (7,5%) и Русия (5,92%). Като цяло азиатските страни имат 75 процента дял в AIIB.