Индия вече е осмият най-голям фондов пазар в света, изпреварвайки Канада за пръв път от десетилетие. Индийската борсата достигна 2.29 трлн. долара, а канадската е с 2.28 трлн. долара, съобщава Bloomberg.

Общата пазарна капитализация в Мумбай не беше изпреварвала тази в Торонто в началото на 2008 г., когато основният индекс на индийската борса S&P BSE Sensex потъна на фона на опасенията, че предстои световна финансова криза.

Оттогава фондовият пазар в Индия се разрасна с 800 млрд. долара, тъй като инвеститорите се стичаха в страна, в която правителството увеличи потреблението чрез план за гарантиране на заетостта, опрости системата за косвени данъци и отвори повече индустрии за чужденци.

Снимка 326439

Източник: Bloomberg

Доскоро Канада запазваше водещата си роля, подтикната от по-голямото рали вследствие на пакета от стимули на Федералния резерв. Таблиците се обърнаха само тази година, когато Sensex напредна 6 пъти повече от основния индекс на канадската борса - S & P / TSX Composite Index, воден от оптимизма спрямо политиката на Индия.

Междувременно в съседката на САЩ акциите на енергийните компании спаднаха с 13% в резултат на колебанията в цените на петрола и опасенията, че няма да бъдат изградени нови тръбопроводи. Индустрията съставлява около 20% от основния капиталов показател.