Кредитната карта, разработена от Централната банка на Индонезия Bank Indonesia, въз основа на функциите на националната платежна система, ще замени Visa и Mastercard в държавните предприятия в страната, е съобщил официалният представител на Централната банка Дики Картикойоно.

"В съответствие с плана на президента на Индонезия, преходът към нашата национална платежна система протича гладко. Очакваме съвсем скоро тя да стане широко разпространена, включително в държавните предприятия", казва Картикойоно, цитиран от CNBC Indonesia.

Индонезия иска до 2 години да осигурява 65% от износа на никел в света

Държавата, която иска до 2 години да осигурява 65% от износа на никел в света

В страната, която е 4-та по население, се строи и най-големият в света завод за никел

Представителят на Bank Indonesia добавя, че решението за създаване на собствена платежна система на Индонезия е взето "много навреме".

По думите на Картикойоно, във времената на финансови сътресения на Запад, страните от Югоизточна Азия би трябвало да се погрижат за "възглавница", която да защити бизнеса и обикновените граждани".

Припомня се, че през март индонезийският президент Джоко Видодо призова регионалните власти да се откажат от финансовите мрежи Mastercard и Visa и да започнат да използват кредитни карти, издадени от местни банки.

Индонезия направи заявка да стане четвърта икономика в света

Четвъртата по население страна в света направи заявка да стане и четвърта икономика

Как смята да се придвижи от сегашното 16-о място

По думите на Видодо тогава, отказът от западните платежни системи е необходим, за да се защитят финансовите транзакциите от "възможни геополитически последици".

В началото на май Индонезия, която е четвъртата по население страна в света, официално представи банкова карта на основата на националната си платежна система.

Изпадналата в неплатежоспособност Шри Ланка иска да въведе руската платежна система "Мир"

Изпаднала в неплатежоспособност държава иска да въведе руската платежна система "Мир"

Възможно е картата "Мир" да бъде въведена в около 20 страни в света