Цените на потребителските стоки и услуги в еврозоната се повишават с 4,9 процента през ноември спрямо година по-рано, показват предварителните данни на европейската статистическа служба.

Ръстът на инфлацията е рекорден в историята на общата валута и надхвърля прогнозите на всички 40 икономисти, до които Bloomberg се допита преди публикуване на данните. Средното им очакване бе за 4,5 процента ръст.

Индексът, който изключва по-волатилните цени на храните и енергията, също докосва рекорд.

През октомври ръстът бе 4,1 процента.

По-високите цени на електроенергията допринасят най-много за повишението, като през ноември енергията поскъпва с 27,4 процента, при 23,7 процента през октомври, в сравнение с година по-рано.

Очаквайки повишението, представители на Европейската централна банка удвоиха усилията си през последните дни да уверят гражданите, че инфлацията е само временна и движена от енергийните цени и еднократни фактори.

На 16 декември централната банка ще проведе среща, на която ще бъде анонсиран края на пандемичната програма за изкупуване на облигации, както и прогноза за втората такава и евентуално повишение на лихвите в бъдеще.

Натиск за по-бързо прекратяване на програмата вероятно ще дойде от Германия, където цените се покачиха с 6 процента този месец — най-бързия темп от 90-те. На обратната позиция е Испания, където въпреки ръста от 5,6 процента, гуверньорът смята, че няма причина за притеснение и бързане.